Copiii vor primi, în funcţie de vârstă, bani în plus de la stat, în februarie. Alocații mărite

DE Alexandra Lupascu | 04.02.2024 - 18:49
Copiii vor primi, în funcţie de vârstă, bani în plus de la stat, în februarie. Alocații mărite Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Copiii vor primi, în funcţie de vârstă, bani în plus de la stat, în februarie. Alocații mărite Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024.

SHARE

Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024. În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024.

„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat.
Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, declara, recent, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, conform Antena3.

Copiii vor primi, în funcţie de vârstă, bani în plus de la stat, în februarie. Alocații mărite

– Cerere tip (tipizat 1) completată şi semnată de către reprezentantul legal al copilului sau, de către copil, după împlinirea de către acesta a vârstei de 14 ani, cu încuviinţarea reprezentantului său legal (original);

– Actele de identitate ale reprezentanţilor legali ai copilului (copie);

– Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, copie (faţă verso);

– Certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, dacă este cazul (copie);

– Livretul de familie (copie) în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;

– Actul de identitate al reprezentantului legal al părintelui minor, în cazul în care acesta din urmă nu are capacitate deplină de exerciţiu (copie);

Alocațiile din februarie 2024 pentru copii vor crește astfel:
– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la doi ani

– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la 18 ani care suferă de handicap

– de la 256 de lei la 292 de lei pe lună pentru copiii din intervalul de vârstă 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Modalităţi de plată a alocaţiilor pentru copii

Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului. Fiecare dintre aceste modalităţi are propriile sale avantaje şi consideraţii importante.

Plata prin poştă a alocatiilor pentru copii

Una dintre modalităţile tradiţionale de plată a alocaţiilor pentru copii în România este prin intermediul poştei. În acest caz, alocaţia este plătită sub forma unui mandat poştal, pe care beneficiarul îl poate ridica de la oficiul poştal corespunzător.

Plata prin poştă este o opţiune viabilă pentru părinţii care nu deţin un cont bancar sau care preferă să primească alocaţia sub formă de numerar.

Citește și: Țara care renunță la alocația pentru copii. Și românii de acolo sunt afectați. Ce se întâmplă cu ea

Cu toate acestea, există unele aspecte de luat în considerare atunci când alegeţi plata prin poştă. În primul rând, beneficiarul trebuie să se asigure că informaţiile sale de contact, cum ar fi adresa poştală, sunt corecte şi actualizate.

De asemenea, este important să se ţină cont de faptul că ridicarea mandatului poştal necesită o vizită la oficiul poştal, ceea ce poate implica un anumit efort şi timp.

Plata pe card bancar sau cont bancar a alocatiei de stat pentru copii

O altă opţiune din ce în ce mai populară pentru plata alocaţiilor pentru copii este transferul bancar direct pe cardul bancar al beneficiarului.

Această modalitate de plată oferă mai multă comoditate şi eficienţă, deoarece sumele sunt transferate automat în contul bancar al părintelui sau tutorului legal.

Citește și: Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii ?

Pentru a beneficia de această opţiune, beneficiarul trebuie să aibă un cont bancar activ şi să furnizeze autorităţilor informaţiile corecte despre contul său.

Acest lucru asigură că sumele alocate ajung la destinaţie fără întârzieri sau erori. Plata pe card bancar este preferată de mulţi părinţi pentru că elimină necesitatea de a se deplasa la poştă şi de a aştepta să ridice mandatul poştal.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te