Cât costă moartea unor femei la Antena 1? 430.000 de lei. Audiența, de nepretuit

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 25.05.2021 - 14:29
Mirela Vaida, moderatoarea emisiunii Acces direct, în care oamenii sunt umiliți la tv. Sursă imagine: Captură video Antena 1

CNA a amendat Antena 1 pentru emisiunea „Acces direct” cu 430.000 de lei în ultimii trei ani, precizează instituția, într-un răspuns pentru Newsweek România. CNA încă nu a discutat cazul Ramonei, femeia din Argeș ucisă cu copilul ei, în curtea bisericii, de fostul partener.

SHARE

Între anii 2018-2020, Consiliul Național al Audiovizualului a amendat Antena 1 pentru emisiunea „Acces direct” cu 430.000 de lei, arată CNA, într-un răspuns pentru Newsweek România. 

De asemenea, conform unei analize făcute de Newsweek România pe sancțiunile date în 2020, CNA a amendat Antena 1 mai mult pentru că a difuzat imagini și dialoguri licențioase la ore nepotrivite pentru copii, mai puțin pentru încălcarea demnității umane a celor care au devenit subiecte de discuție între moderatoarea Mirela Vaida și invitații ei. 

Cele mai multe amenzi le-a primit „Acces direct” pentru cazul soților Veronica (pe ea au supranumit-o „Vulpița”) și Viorel Stegaru, un cuplu din Blăgești, județul Vaslui. Cei doi apar în mai multe ediții ale emisiunii, prima din ianuarie 2020, în care sunt umiliți, pe rând, de prezentatoare și de invitații ei: Veronica (22 de ani) povestește cum a fost violată, dar angajații emisiunii prezintă înregistrări pe care le-a făcut bărbatul acuzat de viol, el având și identitatea protejată, din care ar reieși că aceasta ar fi avut o relație cu cel pe care îl acuză de viol. Mai mult, invitații îi spun Veronicăi „poamă” și că „nu are nimic în cap”. Fata este încurajată, pe parcursul mai multor emisiuni, să se apuce de cântat, apoi soțul este filmat în timp ce este gelos și o amenință pe soția lui. Presa mondenă relatează, anul acesta, că tânăra a refuzat să mai apară la Antena 1, iar cei doi soți și-au reluat viața la Blăgești.

Citește și: Circ pe seama victimelor, la „Acces direct”: „Măi, fată, ce a fost în capul tău? Nisip” | Newsweek Romania

O altă ediție amendată de CNA prezintă cazul unei tinere care povestește că a fost într-o relație abuzivă, că a fost violată de fostul partener, care este în platoul emisiunii. Este contactată și mama fetei, care spune, în direct, că tânăra ar avea o dizabilitate, încălcându-se dreptul la viață privată al tinerei.

Toate edițiile „Acces direct” analizate de CNA au un limbaj violent, cei care sunt prezentați ca personaje sunt adesea umiliți de moderatoarea Mirela Vaida și/sau de invitații din platou.

Astfel, conform CNA, în anul 2018, Antena 1 a fost sncționată pentru „Acces direct” de cinci ori, cu amenzi în valoare totală de 105.000 lei. 

În anul 2019, CNA a aplicat nouă sancțiuni, dintre care două somații și șapte amenzi, în valoare de 185.000 de lei. 

În 2020, CNA a aplicat opt sancțiuni: trei somații și cinci amenzi, în valoare de 140.000 de lei. 

CNA nu a dezbătut încă emisiunea în care Ramona a fost luată peste picior la „Acces direct”

CNA încă nu a dezbătut cazul Ramonei, femeia din Argeș omorâtă acum mai bine de o săptămână în curtea bisericii, împreună cu fiul ei, de fostul partener, care a povestit la „Acces direct”, în 8 ianuarie 2021, că este agresată și amenințată cu moartea de partenerul ei, în cazul în care vrea să îl părăsească. 

„Precizăm că CNA a primit peste 70 de sesizări cu privire la conținutul emisiunii Acces direct difuzată în data de 8 ianuarie 2021. 

Sesizările au fost repartizate direcției de specialitate din cadrul CNA în vederea întocmirii raportului de monitorizare. Acesta urmează să fie analizat de membrii Consiliului într-o viitoare ședință publică”, a precizat CNA, la solicitarea Newsweek România

Citește și: Poliția, complice la omorârea Ramonei din Argeș: femeia a cerut de două ori ajutorul oamenilor legii | Newsweek Romania

Ramona a povestit, în ianuarie 2021: „Am trăit cu el mai mult forțat, dacă nu mă întorc acasă, moartea mi se trage, mi-a spart capul, am intrat în spital, m-am dus la ai mei, s-a dus după mine acolo, mi-a spus că dacă nu mă întorc acasă el știe că viața lui nu mai are nici un rost și el nu vrea să-și mai refacă viața, el intră în pușcărie și pe mine mă bagă în pământ”. Bărbatul a confirmat amenințările la adresa femeii. 

După prezentarea cazului și a mărturiilor femeii, cei doi – Ramona și Irinel, au mers în platoul emisiunii„Acces Direct”, unde nici prezentatoarea Mirela Vaida, nici cei doi invitați din platou, Mara Bănică și Sorin Ovidiu Bălan, nu au sancționat comportamentul bărbatului, ci au încercat să ducă situația în derizoriu, vorbind despre „dragostea cu năbădăi” dintre cei doi, că „așa e dragostea”, remarcând cât de bine seamănă cei doi sau scuzându-l pe bărbatul are un comportament dur pentru că este în zodia fecioară, după cum arată cele trei clipuri postate pe YouTube, cu fragmente din emisiune.

Citește și: Normalizarea violenței pentru audiență: femeia omorâtă în Argeș spusese la Antena 1 că e amenințată | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te