„Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media”, a adăugat Avocatul Poporului.
De asemenea, Avocatul Poporului a mai susținut și că „situația se calmase” la Ditrău, „comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru”.
Pe de altă parte, amintim că patronii brutăriei au depus, la rândul lor, o plângere penală, pentru amenințare și incitare la ură, în 3 februarie, iar Inspectoratul de Poliție Harghita are în lucru încă un dosar penal pentru incitare la ură și discriminare, după ce 200 de localnici s-au adunat în fața Primăriei Ditrău, nemulțumiți de angajarea celor doi străini.
De asemenea, amintim că discursul inițial al localnicilor din Ditrău s-a referit la frica de migranți, care vin să le impună cultura lor, iar, după declanșarea anchetelor, s-a redus la reproșuri adresate patronilor brutăriei.
Presa maghiară a prezentat scandalul rasist de la Ditrău exclusiv un conflict de muncă între patronii brutăriei și localnici.
Citește și: Europa liberă: Ditrău, ungurul ca țap ispășitor