Am fost nevoiți să ștergem peste 2.000 dintre comentariile lăsate de cititorii noștri, din cauza exprimării vulgare, din pricina xenofobiei exagerate sau a naționalismului agresiv.
Am înțeles, astfel, că ura împotriva ungurilor pare să fie la fel de mare ca aceea împotriva migranților, oricare ar fi ei. O sută de ani de politici naționaliste exersate de mai toate guvernele care s-au perindat la București din 1918 încoace au lăsat urme în imaginarul colectiv al maghiarilor.
După unirea Transilvaniei cu România, ungurul a devenit dușmanul din interior, piaza rea, pretextul patriotismului violent, astfel încât și astăzi aproape 60% dintre români nu au încredere în maghiari, iar două treimi dintre ei consideră că Ungaria acționează pentru a obține controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta, în timp ce 58,2% consideră că țara vecină se amestecă într-o manieră nepermisă în problemele interne ale României.
Firește că există și reacția în oglindă a maghiarilor și chiar a Executivului de la Budapesta, față de antipatia românilor și față de poziția guvernelor de la București care au ignorat permanent nevoile ungurilor din România. Ungurii ne-au dovedit, de fapt, că pot să fie la fel de șovini ca românii.
Citește comentariul integral, scris de Sabina Fati, pe Europa liberă