LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.950.408 Votanți în România
16,38 %
301.529 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Ce categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie. În ce ani s-au pensionat aceștia ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.11.2023 - 14:56
Ce categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie - Foto: Freepik
Ce categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie - Foto: Freepik

O categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie. Ei trebuie să se fi pensionat înainte de anul 2015. Legea pensiilor va intra în vigoare, cel mai probabil, la 1 decembrie.

SHARE

O categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie. Ei trebuie să se fi pensionat înainte de anul 2015. Legea pensiilor va intra în vigoare, cel mai probabil, la 1 decembrie.

Ce categorie de români va primi 1.000 lei în plus la pensie. În ce ani s-au pensionat aceștia ?

Prima formă, agreată cu UE a apărut în urmă cu două zile. Premierul a explicat modul în care a fost agreat draftul legii pensiilor.

„Erau două opțiuni: să venim cu o lege a pensiilor sustenabilă sau să venim cu alți indicatori, adică procent din PIB în PNRR. E deja pusă în transparență la Ministerul Muncii, va intra la avizare prin Guvernul României și va fi înaintată Parlamentului și în procedură de urgență va trece până în data de 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare. 

Pe 1 ianuarie toate pensiile din România vor fi majorate cu 13,8%. Legea pensiilor va intra și ea în vigoare la 1 decembrie. recalcularea pensiilor se va înscheia la 1 septembrie 2024.

Specialiștii au făcut primele calculele pe legea pensiilor

Dumitru Leonte, membru al Uniunii Pensionarilor a spus la un post TV că indexarea cu 13,8% a tutuior pensiilor nu va șterge inechitățile:

„Inechităţile în sistemul public de pensii, raportat la 2019, sunt 289%. Dacă facem indexarea la 1 ianuarie, inechitățile cresc la 332%”, a spus Leonte care a arătat că pensiile mari vor fi și mia mari iart cele mici vor cerște cu puțin.

Au fost date și exemple de lucruri care nu sunt tocmai în regulă.

Un bărbat cu un stagiu complet de cotizare şi o pensie de 2550 de lei ar putea primi în plus puțin peste 1.000 lei.

Aceștia ar trebui să nu fi ieșit la pensie în ultimii 10 ani.

Pentru o femeie cu o pensie de aproape 2800 lei şi un stagiu de cotizare de 32 de ani majorarea ar fi mai mică, de aproape 800 de lei. 

La fel, bărăbații care s-au pensionat înainte de 2015 vor primi o majorare mai consistentă la pensie. Pe de altă parte, demeile cu un stagiu de cotizare de peste 25% vor primi o creștere aia mare la pensie.

Anul pensionării impune creșterea pensiei

"Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.  

Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare care n-a fost constant, el a fost în continuă creștere.  

La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare. 

Dar trebuie spus că se face o legătură mult mai strânsă între contributivitate și cuantumul pensiei, pentru că acel punctaj mediu pe care noi îl foloseam în prezent - care înmulțit cu valoarea punctului de pensie ne dădea cu cuantumul pensiei - denatura puțin legătura aceasta dintre contributivitate și pensie”, a spus Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii la un post TV.

Muncești până la 70 de ani?

"La calculul numărului total de puncte de pensie", arată proiectul de act normativ, "se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani", în felul următor:

- 0,50 puncte/an, pentru anii din internalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

- 0,75 puncte/an, pentru anii din internalul 31 - 35, inclusiv;

- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Citeşte şi: Cine sunt pensionarii care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat

Varianta aceasta, a bonusului de 0,50 - 0,75 - 1 punct pe an, în plus, lucrat este cea care a fost agreata de Comisia Europeană, în negocierile ci Guvernul României.

Citește și: Cum poți lua 500 de lei bonus în plus la pensie ? Câți ani trebuie să muncești ca să îl primești

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te