Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, iar tendințele recente indică o agravare a situației, spune Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat de presă.
Ce acoperă asigurarea obligatorie a locuinței? Ce se întâmplă în cazul unui incendiu
Astfel, membrii UNSAR au achitat anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de incendii locuințelor asigurate prin polițe facultative. Cifra este de aproape 3 ori mai mare decât în 2021.
Totodată, dacă în 2021 companiile de asigurări au achitat 884 dosare de daună pentru acoperirea daunelor provocate de incendii, în ultimul an numărul acestora a crescut cu 36%. Însă ce acoperă polițele de asigurare?
Citește și: Cât costă asigurarea obligatorie de locuinţe? Ce acoperă? Cât e amenda dacă nu o faci?
Asigurarea obligatorie a locuinței, polița PAD, nu acoperă alte pagube decât cele provocate de dezastrele naturale (alunecări de teren, seisme, inundații), scrie avocatnet.ro.
Există însă o excepție în ceea ce privește incendiile: pagubele cauzate de acestea pot face obiectul despagubirii oferite de polița obligatorie PAD, dar numai dacă incendiul respectiv a fost cauzat de un dezastru natural.
Citeşte şi: Câte locuinţe asigurate obligatoriu avem acum, în România? Poţi rămâne fără nimic, într-un minut
Pentru a beneficia de protecție financiară completă în cazul unui incendiu, proprietarii trebuie să încheie o asigurare facultativă a locuinței.
În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD.
Citeşte şi: VIDEO Nicoleta Radu, PAID: Beneficiile unei asigurări obligatorii sunt infinit mai mari decât costul
Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și de alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților.
De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții de reparație în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii ale instalațiilor de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.), mai scrie UNSAR.