Casa de Pensii, anunț despre cum afli ce valoare are pensia ta privată. De când o poți încasa ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.01.2024 - 11:39
Casa de Pensii, anunț despre cum afli ce valoare are pensia ta privată. Când te poți renunța ? - Foto: Casa de Pensii

Casa de Pensii, anunț care afectează românii care au pensie privată. Cum și când poți renunța? Este o întrebare la care s-a răspuns pe pagina de Fb a Casei de Pensii.

SHARE

Pensia privată obligatorie? Pensia privată de la NN Pensii îți oferă posibilitatea de a avea un venit suplimentar, în completarea pensiei de stat, și de a dispune, în momentul pensionării, de banii economisiți în acest scop de-a lungul anilor.

Citește și: Ce contribuții sociale uriașe dai la stat în 2024? Ajung la mii lei. Cine e obligat să le plătească?

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Casa de Pensii, anunț care afectează românii care au pensie privată. Cum și când poți renunța? 

În situația participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,81000.

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza:

• contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară;

• contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator;

➢ Sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.
➢ Pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
➢ Pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.

Când o încasezi?

Participanții se pot retrage din sistemul pensiilor private obligatorii, după 5 ani de la adererea la fond. Banii vor fi virați în contul pensiei de stat. 

Cererea de retragere trebuie depusă la administrator, care va informa apoi casa de pensii pentru actualizarea registrelor de evidență, consemnând retragerea participantului de la fond.

În 30 zile de la primirea raportului de la casa de pensii, administratorul va informa participantul cu privire la modul de soluționare a cererii sale.

Banii strânși în contul de la Pilonul II pot fi încasați la atingerea vârstei legale de pensionare (65 ani la bărbați / 63 la femei) din sistemul public. În cazul decesului, conform legii, moștenitorii vor primi sumele acumulate în contul participantului.

În momentul deschiderii dreptului la pensie, beneficiarii pot alege plata unică, adică să primească întreaga sumă odată, ori plata eșalonată, în tranșe egale de minimum 500 de lei, pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te