Care sunt spaimele românilor care vor să emigreze? ”Nu curge miere la robinet prin vest”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.03.2024 - 10:22
Românii se întreabă dacă mai este riscant să emigreze Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Care sunt spaimele românilor care vor să emigreze Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Mulți români își găsesc locuri de muncă bine plătite în străinătate. Însă tot mai mulți se întreabă dacă mai merită să plece din țară sau să încerce să-și găsească aici joburi care să le asigure nivelul de trai dorit.

SHARE

Peste 5,7 milioane de români trăiesc oficial în diaspora. Iar în România sunt tot mai mulți oameni care se gâdesc serios dacă să plece și ei. Însă dilema este dacă mai rentează să plece departe de familie și prieteni pentru bani. 

Cei care sunt pregătiți în anumite domenii căutate în străinătate găsesc locuri de muncă bine plătite. Există joburi și pentru cei care nu au calificare și care reușesc să câștige de câteva ori mai mult decât ar avea acasă. 

Care sunt spaimele românilor care vor să emigreze? ”Nu curge miere la robinet prin vest”

Dezbaterile în mediul online pe această temă strâng sute de reacții. 

"Acum 10-15 ani, eu zic că ar fi meritat, dar astăzi nu cred că mai merită. În condițiile în care calitatea vieții în vest a scăzut foarte mult în general, nu doar pentru middle class, ci cam pentru toată lumea (criminalitate crescută, suprapopulare, etc). Mai merită să emigrăm în 2024?

Măcar dacă erau salariile mult mai bune, dar din ce m-am documentat până acum, salariile pentru programatori sunt absolut jalnice. Chiar și un 80-90k brut, la ce taxare uriașă există pe dincolo, mi se pare foarte puțin, în condițiile în care prețurile chiriilor și al imobilelor e uriaș.

Citește și: Salariu de 5.000 € lunar și multe beneficii, într-o țară din Europa. Ce meserie trebuie să știi

Cred că singura țară care ar merită ar fi Elveția și poate Norvegia, dar în rest nu mi se pare un deal chiar bun", a comentat un tânăr pe Reddit.

El este de părere că ar putea fi considerat întotdeauna un imigrant/outsider, ”și probabil doar copiii copiilor tăi o să fie integrați complet în societatea lor”. ”Ar fi meritat făcut sacrificiul asta dacă ar fi fost salariile mult mai bune raportat la condițiile de trăi și chirii/imobile”, a mai scris românul.

Comentariul său a avut sute de reacții. Unii cred că încă trăiești mai bine în străinătate, alții spun că mai bine rămâi în România pentru că nici în alte țări nu ”curge miere la robinet”

"Eu unul am trăit-o pe pielea mea. Am stat 4 ani în Olanda. Și sincer, cu 4.000 EUR NET pe lună aveam o viață mult mai calitativă și mai frumoasă decât am în România cu dublul banilor. Adevărat, aici îmi permit mai multe, dar tot ce e ”mai mult decât acolo” e peste necesarul meu, deci nu mă bucur de lucrurile alea.", a scris un utilizator.

"Răspunsul e că nu există un răspuns clar, totul depinde de situația ta și ce vrei de la viață. Dacă ai un job plătit cu 5500 lei, care nu e cel mai solicitant din lume, e păcat să pleci la muncă în Italia pe bani similari.”, a scris un altul

”Eu personal locuiesc cam 60-70% din an în afară României și restul în țară și îți spun sincer că costul vieții în România(în principiu București, pentru că de acolo sunt) a crescut mult mai repede decât ce văd prin vest. Eu cred că nu-ți dai seama cât de mare inflație a fost/este în Ro, dar eu care vin o dată la 3-4 luni mă crucesc.

Citește și: Salariu de 6.000 € lunar, bonusuri și cazare gratuită. Unde este țara în care trebuie să lucrezi

Acum vreau să adresez ceva de ai zis care este complet fals, adică taxele. Taxele în Ro în acest moment sunt mai mari decât taxele pe care le plătesc în Spania în acest moment, iar diferența nu e mică, vine la aproximativ 10k euro net pe an și sunt angajat cu contract de muncă permanent, poate nu ți-ai dat seama dar acuma plătești 43% taxe în România pentru practic zero servicii și asta este acum când încă PSDNL nu a băgat taxare progresivă în Ro, să vezi distracție când o să fie.

Nu mă înțelege greșit, nu curge miere la robinet prin vest, sunt multe probleme, dar să zici că nu e niciun motiv să emigrezi e naiv și-mi spune că nu ai trăit prin vest să-ți dai seama unde sunt diferențele.", a scris un alt utilizator.

”Aglomerarea este mare în centrele lor urbane, dar în vest poți să ai un trăi decent și modern și în alte orașe decât capitală. La noi poate în afară de Cluj nu prea ai unde, și asta se vede pe datele demografice - singurul loc unde a crescut este Ilfovul unde da, este super aglomerat.

Citește și: 2 milioane de români au emigrat, în ultimul deceniu. În ce ţări au ajuns aceştia

Taxele sunt uriașe dar nu iei foc în spitale, nu faci infecții, nu dai șpagă, nu trebuie să-ți dai copilul la meditații pentru că sistemul educațional e la pământ, nu mergi la cele mai slabe facultăți din UE doar să ai o hârtie pe CV, s.a.m.d.", a mai scris altcineva.

Conform unui raport al MAE, în 2021, în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români. 

Iată care sunt țările cu cei mai mulți români:

Italia, cu 1.137.728 de români

Spania cu 1.087.923 de români

Marea Britanie cu 949.810 de români

Germania cu 826.154 de români

Statele Unite cu 464.814 de români.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te