Pensiile au fost recalculate în septembrie 2024, mai puțin pensiile militare. Formula recalculării pensiilor a oferit pensionarilor, în medie, 520 de lei în plus la pensie.
Citește și Avertisment de la BNR despre pensii și rate la bancă dacă Georgescu iese președinte. NU vor fi bani
Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?
2.000.000 de pensionari au primit o creștere de pensie care a depășit 500 de lei. E drept, au fost și pensionari care nu au primit niciun leu și au rămas cu pensia în plată. Până la 1.000.000 de pensionari au fost în această situație.
Citește și: Ministrul Muncii anunță cum ieși la pensie mai repede. Doar anumiți pensionari pot depune actele
Primesc pensionarii militari o mărire de pensie militară zilele viitoare? CCR decide suma de bani
Pensiile militare sau rezerviștilor nu au fost recalculate la 1 septembrie. Pentru ei a început o telenovelă care continuă și azi. Ba, tinde să devină una și mai complicată.
Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?
Deși Newsweek România ar vrea să le ofere o veste bună, lucrurile s-ar putea complica și mai tare. Sursele Newsweek spun că o decizie privind modul de recalculare al pensiilor militare ar trebui să se dea săptămâna asta sau, în cel mai rău caz, în primele zile de februarie. Decizia este la Curtea Constituțională care trebuie să spună dacă propunerea de creștere a pensiilor militare făcută de guvern e constituțională.
Mai există, însă, o problemă: Guvernul a decis să înghețe toate creșterile de pensie, inclusiv cele militare, pe anul 2025.
Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Ce se întâmplă dacă CCR decide, zilele următoare, că creșterea pensiilor militare e constituțională? Vor mai crește pensiile militare din momentul ce tot guvernul a decis, la 1 ianuarie, să înghețe toate pensiile inclusiv cele militare?
Scurt istoric al creșterii pensiilor militare
Guvernul a decis toamna trecută să crească pensiile militare și ale rezerviștilor printr-o Ordonanță. Aceasta prevedea:
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.
Mai jos documentul la pagina 18
Avocatul Poporului a atacat creșterea pensiilor militare la CCR, susținând că nu există surse de finanțare. CCR a amânat de 2 ori să se pronunțe. O va face săptămâna asta, cel târziu în primele zile din februarie.
Dacă CCR declară neconstituțional documentul de mai sus, guvernul a pregătit o nouă Ordonanță prin care va c0rește pensiile militare.
Ordonanța o aveți mai jos negociată cu sindicatele.
Guvernul a înghețat toate pensiile. Mai cresc cele militare?
Marea problemă: Ordonanța Trenuleț spune că pensiile militare NU vor crește în 2025.
(8) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilit”, arată documentul pe care îl aveți mai sus.
În acest context nu e clar ce se întâmplă cu creșterile pensiilor militare.
Citește și: Ce șansă au militarii să ia pensie mai mare în 2025? Ministrul Apărării vrea să mărească solda