Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.09.2024 - 19:09
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Trebuie să aștepte anunțul Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Trebuie să aștepte anunțul Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Trebuie să aștepte anunțul de la casele teritoriale de pensii care trebuie să revizuiască sau să facă recalcularea mai multor dosare.

SHARE

Pensie recalculată au primit doar o parte dintre pensionari deoarece există anumite situații în care trebuie revizuite deciziile. Tot în această categorie se regăsesc și anumite persoane a căror pensie nu a fost recalculată deoarece trebuie introdusă într-un nou program electronic. 

Citește și: Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!

Citește și: Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei

Citește și: 250 lei în plus la pensie după recalculare pentru 1.500.000 pensionari în octombrie. Cum iau banii?

Citește și: Peste 2.000.000 de români vor primi 1200 de lei pentru a trece iarna mai ușor. Cum primesc banii

Casele de Pensii teritoriale au făcut deja o estimare și mii de persoane se regăsesc în una dintre situații. Cel mai probabil, plata veniturilor cuvenite se va face în luna noiembrie când se vor trimite banii integral plus diferențele cu calculul conform noii legi intrate în vigoare de la 1 septembrie 2024.

„Avem 5000 de dosare pentru care noi nu am emis decizii. Ne așteptăm în valul 3 pentru că pe 12 septembrie intră pensiile în cont și vor vedea pensionarii noștri că vor avea aceeași pensie ca în august, e clar că sunt în situația celor 5000 pentru care nu am emis decizii.

Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă

Nu i-am uitat și vrem să le spunem că așteptăm un program informatic în baza căruia să putem emite decizii corecte și pentru aceștia. Cred că vor fi și nemulțumiri din rândul dumnealor.

Este și firesc pentru că dacă au dreptul să ia pensia mărită din septembrie. Noi vom emite deciziile pe sfârșit de septembrie - început de octombrie așa cum avem promisiune că vom avea programul funcțional”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii pentru Newsweek.

În situația în care sunt persoane a căror venituri cresc chiar și cu un leu în urma recalculării, acestea vor primi banii integral. 

Citește și: OFICIAL Pragul de impozitare a pensiei, crescut la 3.000 lei. Ce bani iau în plus pensionarii? Când

„Pentru cei care vor avea creșteri la pensie, clar vom da diferențele la 1 septembrie. Nu vor fi privați de aceste drepturi cuvenite prin lege. 

Diferența este că noi le vom emite la sfârșitul lunii septembrie - octombrie. Nu se aplică etapa de la 1 septembrie să le distribuim prin Poșta Română. 

Ele nu au fost emise, nu că nu le-am distribuit. Nu au fost emise din mai multe motive: pentru pensionarii care au pensii de la stat și militare.

Acolo se generau punctele de stabilitate eronat. Le-am scos de la listare, pentru persoanele cărora le-am deschis dreptul la pensie în sectorul de stat dar am folosit stagii și din sistem militar”, au mai declarat surse pentru Newsweek.

Pensie recalculată

Odată cu recalcularea s-a descoperit că mai multe cazuri pensia este calculată greșit. Formula de calcul nu a fost optimizată și punctele de stabilitate nu erau conforme.

Citește și: Cea mai comună greșeală la recalculare. Pensie cu 600 lei mai mică în septembrie față de august

Citește și: Cum afli câte puncte de stabilitate ai la pensie? Cum influențează perioadele în care nu ai muncit

„Am mai descoperit persoanele care sunt în plată cu pensie suplimentară. Pensia de asigurări este în alt sistem și la noi pensia suplimentară, la fel se generau puncte de stabilitate eronat.

Cam 1000 de decizii au fost invalidate în sistem central. Acolo s-au mai făcut niște verificări. Am pregătit bazele pentru recalculare și au fost invalidate 1000 de persoane. 

Avem liste, știm despre cine este vorba doar că ne lipsește programul în momentul acesta”, spun reprezentanții caselor de pensii.

Plățile pensiilor revizuite se fac abia în noiembrie

Pentru a remedia toate problemele din sistem, cel mai probabil, pensia corectă va fi distrbuită către pensionari în luna noiembrie.

Citește și: Care pensionari iau 20.000 lei/lună în plus la pensie pentru care nu au muncit? Ce profesie au avut?

„În mod normal, dacă mergem pe graficul nostru de comunicare la plată, plata acestor contribuții ar fi în noiembrie prin sistemul informatic. Vom vedea cum va funcționa programula acesta de plată. 

Dacă nu vom avea posibilitatea să comunicăm diferențele așa cum suntem obișnuiți, vom proceda ca și cum facem acum: dăm prin caserie, cu mandat poștal, ordine de plată în contul bancar.

Citește și: Pensii recalculate greșit, recunoscute de Casa de Pensii. Când pensionarii își vor recupera banii?

Asta implică un volum mai mare de muncă, dar la situația actuală noi trebuie să rezolvăm problema”, au mai spus reprezentanții caselor de pensii.

Persoanele care au sesizat diferențe între decizia cu pensia recalculată și talonul primit sau ce au încasat prin poștaș/card trebuie să știe că doar casele de pensii pot rezolva situația.

„Cred că în aceste situații trebuie refăcute deciziile de recalculare. Nu este un motiv să emiți o decizie și să o reții de la plată. Pentru că acolo așa s-a întâmplat și s-a reținut de plată ceea ce scria pe decizia de recalculare. 

Acestea vor trece prin același program informatic”, au completat reprezentanții caselor de pensii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Gabriel Diamandopol 13 septembrie 2024 22:05
#1

Din nou minciuni. De ce ar fi nevoie de un sistem informatic pentru 5000 de pensionari? Personal nu sunt in niciuna din categoriile mentionate si totusi nu am primit decizia. Mai mult, nici calculul nu s-a facut, numarul de puncte este neschimbat. Mai mult, in ciuda unei decizii a Casei de Pensii care a venit in urma unei sentinte civile prin care am castigat un numar de puncte aceasta nu s-a pus in plata. De ce noiembrie? Rog pe aceasta cale Newsweek sa cerceteze, poate gaseste legatura si cu Ordonanta de Urgenta 107 din sept 2024 privind suspendarea emiterii de titluri de plata pentru compensarea imobilelor retrocedate abuziv nationalizate de catre statul comunist. Aproape ca as pute paria ca pensiile acestea corectate nu se vor plati inainte de 1 ianuarie 2025....

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te