Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, evenimentul s-a înregistrat la ora locală 11:01:48, la o adâncime de 68.1 km.
Citește și: Cutremur în Marea Neagră. Cel mai puternic a făcut valuri de 5 m. și a distrus 1.200 case. În ce an?
Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?
Cutremur în România în urmă cu câteva minute
Cutremurul produs în urmă cu câteva minute a avut magnitudinea de 4.3 grade s-a produs în zona seismică Vrancea.
Citește și: Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?
Epicentrul cutremurului s-a situat la 54 km vest de Focșani, 56 km est de Sfântu-Gheorghe, 73 km est de Brașov, 80 km nord de Buzău și 87 km sud de Bacău.
Citește și: Câți oameni ar muri în București dacă am avea acum un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter
Aceasta este a 17-a mișcare seismică înregistrată în ultima lună în România, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 4.8 pe scara Richter.
Citește și: Cutremur în România! Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară
Cel mai puternic cutremur în 2023 a fost de 5.7 și a avut loc pe 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6.3 kilometri.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur?
În contextul acestor evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă sfaturi privind comportamentul adecvat în caz de cutremur:
Citește și: România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți
- Rămâneți calmi și evitați panicarea, deoarece cutremurele au o declanșare bruscă și o durată scurtă de acțiune (20-90 de secunde).
- Evitați deplasarea pe scări în timpul cutremurului, deoarece acestea sunt sensibile la mișcările diferențiate ale etajelor.
- Adăpostiți-vă sub o grindă sau toc de ușă solid, sau sub o masă rezistentă, pentru a vă proteja de căderea obiectelor mobile și a altor pericole din locuință.
- În cazul lipsei acestor opțiuni, stai la podea lângă un perete solid cu grindă de rezistență, pe genunchi și coate, cu fața în jos, și cu palmele împreunate pentru a-ți proteja capul, ceafa sau sub tocul ușii.
- În cazul unui cutremur puternic, evitați alergarea spre stradă și deplasați-vă calm spre locuri deschise, încercând să vă calmați familia și pe cei din jur