Ordonanța „trenuleț” a anulat indexarea pensiei la începutul lui 2025, iar pensionarii din România au rămas fără cei 12% în plus promiși de către Ministerul Muncii anul trecut.
Guvernul a luat decizia de a îngheța pensiile, după ce recalcularea a pus o presiune foarte mare pe bugetul de stat.
Când ar putea lua pensionarii 330 lei în plus la pensie? Avocatul Poporului, despre indexarea pensiei
Indexarea se face cu rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut, însă, în 2025, pensiile NU au crescut în ianuarie.
330 de lei ar fi luat, în medie, pensionarii în plus la pensie dacă se făcea indexarea.
Acum, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) „Ordonanța trenuleț”.
Citește și: Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate
Renate Weber, Avocatul Poporului, a confirmat că reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane, scrie Agerpres.
Citește și: Ordonanţa Trenuleţ este doar începutul. Ce alte creşteri de taxe şi impozite urmează?
Potrivit lui Renate Weber, Avocatul Poporului va analiza petițiile referitoare la „Ordonanța trenuleț”.
Avocatul poporului pate decide să atace anularea indexării la CCR. De obicei, CCR se pronunță în câteva luni. Dacă CCR decide că anularea indeăxrii e neconstituțională, guvernul e obligat să ofere pensionarilor creșterea de 12%.
Termenul în care pensionarii pot spera să le crească pensia este de 3-4 luni.
Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a tras un semnal de alarmă, pe 21 decembrie 2024, asupra politicilor de austeritate și a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă „soluții superficiale și dăunătoare pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată” de evenimentele politice din ultima perioadă.
Citește și: OFICIAL Pensionarii își pot alege tipul de pensie! Alegi suma cea mai convenabilă la Casa de Pensii
Ce bani au pierdut pensionarii la pensie pentru că nu au mai primit indexarea?
În prima coloană aveți nivelul de pensie din luna decembrie. Urmează suma pe care pensionarul nu a mai primit-o pentru că pensia nu a mai fost indexată la 1 ianuarie.
Un pensionar care avea pensia minimă de 1.281 de lei a pierdut 153 de lei pentru că nu s-a făcut indexarea.
Citește și: Pensii, salarii, sporuri, angajări, alocații, făcute praf de „Ordonanța Trenuleț”. DOCUMENT FINAL
Cine are o pensie de 3.000 lei a pierdut o creștere de pensie de 360 lei.
Pensie luna decembrie: 1.281 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 153 lei.
Pensie luna decembrie: 1.500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 180 lei.
Pensie luna decembrie: 2.000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 240 lei.
Pensie luna decembrie: 2.500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 300 lei.
Pensie luna decembrie: 3.000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 360 lei.
Pensie luna decembrie: 3.500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 420 lei.
Pensie luna decembrie: 4.000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 480 lei.
Pensie luna decembrie: 4.500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 540 lei.
Pensie luna decembrie: 5.000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 600 lei.
Pensie luna decembrie: 5.500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 660 lei.
Pensie luna decembrie: 6.000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 720 lei.