Burse şcolare și de 700 de lei. Câţi bani primesc elevii în acest an școlar?

DE Alexandra Lupascu | 23.10.2024 - 08:43
Burse şcolare și de 700 de lei. Câţi bani primesc elevii în acest an școlar? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Burse şcolare și de 700 de lei. Câţi bani primesc elevii în acest an școlar? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Începând cu acest an școlar, plata burselor școlare a fost decalată, iar elevii își vor primi banii mai târziu. Astfel, sumele nu vor mai fi virate pe carduri în data de 15 a fiecărei luni, așa cum se proceda până acum.

SHARE

În acest an şcolar, elevii vor primi banii de bursă cu cinci zile mai târziu faţă de anul trecut. Mai exact, vor primi banii în data de 20 a fiecărei luni. Astfel, primii bani de bursă pe care îi vor primi elevii în acest an şcolar vor fi viraţi pe carduri în data de 20 noiembrie.

Burse şcolare și de 700 de lei. Câţi bani primesc elevii în acest an școlar?

Potrivit metodologiei de acordare a burselor şcolare, şcolile trebuiau să trimită la Inspectoratele Şcolare până în data de 20 octombrie listele cu sumele aferente acestui an şcolar, numărul de beneficiari, dar şi tipul de bursă pe care elevii urmează să le primească.

Astfel, potrivit preconizărilor făcute de către şcoli, în data de 20 noiembrie elevii vor primi pe carduri suma de 715 lei în cazul în care vor primi burse de merit, iar cei cu burse de rezilienţă vor primi 477 de lei. Banii sunt aferenţi primelor două luni de curs - septembrie şi octombrie. 

Citește și: Cât au crescut bursele elevilor în acest an școlar. Peste 1,2 milioane de copii, direct afectați

Bursa de excelenţă olimpică I

Conform legislaţiei în vigoare, bursa de excelenţă olimpică I se acordă elevilor care obţin distincţii, respectiv premiile I, II, III şi menţiune, la olimpiadele şcolare internaţionale, respectiv campionatele sportive şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul  Educaţiei şi la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. 

Bursele de excelenţă olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei. Prin excepţie, elevii care obţin distincţii şi premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an şcolar;

Bursa de excelenţă olimpică II

Situaţia este oarecum asemănătoare în ceea ce priveşte bursa de excelenţă olimpică II, doar că aceasta ar fi, în mod evident, mai mică, din punctul de vedere al valorii şi se acordă elevilor care obţin distincţii, respectiv premiile I, II şi III la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei, conform Observator.

Bursele de excelenţă olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei. Ca şi în cazul burselor de excelenţă olimpică I, putem spune că, prin excepţie, elevii care obţin distincţii şi premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an şcolar.

Bursa de merit

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu condiţia ca media generală să nu fie mai mică de 9,50. Totuşi, dacă nu avem un număr suficient de elevi cu media de minim 9,50 şi care să acopere procentul de 30% din clasă, atunci lista de elevi care primesc bursă de merit se poate extinde.

Valoarea bursei de merit se stabileşte printr-o formulă care să cuprindă cuantumul minim al bursei, număr de zile lucrătoare, număr de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 450 de lei.

Bursa socială

Bursele sociale se acordă, în general, elevilor care provin din medii defavorizate, dar care au rezultate bune la învăţătură şi, mai ales, nu depăşesc un anumit număr de absenţe. Vorbim, în principiu, de elevi care provin din familii cu venituri mici, de elevi care au un părinte sau ambii părinţi decedaţi ori elevi care provin din familii monoparentale cu un venit scăzut.

Şi în cazul burselor sociale valoarea se stabileşte printr-o formulă de calcul care să cuprindă cuantumul minim al bursei, numărul de zile lucrătoare, numărul de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 300 de lei.

Citește și: 350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii

Bursa tehnologică

Ultima, dar nu cea din urmă, este bursa tehnologică, bursă care, până de curând, purta denumirea de bursă profesională. Bursa tehnologică nu poate fi mai mică de 300 de lei şi se acordă în special elevilor din învăţământul tehnologic.

Bursa tehnologică poate fi cumulată cu alte burse, precum bursa socială, de exemplu, şi poate fi retrasă dacă media elevului scade sub 7 sau dacă elevul comite abateri disciplinare grave.

Bursa pentru mame minore

Cum indică şi denumirea, aceste burse se adresează elevelor care au sub 18 ani şi ajung să aibă copil, iar valoarea minimă a bursei pentru o mamă minoră nu poate fi mai mică de 700 de lei, însă ea vine la pachet cu o serie de obligaţii.

Autorităţile depun un efort pentru a încuraja mamele minore să nu renunţe la şcoală, astfel că adolescentele care se încadrează la această categorie nu trebuie să depăşească un anumit număr de absenţe la şcoală pentru a putea încasa, încontinuare, banii respectivi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te