Premierul Ilie Bolojan a anunțat că urmează o reformă a pensiilor speciale. El a arătat cum pensiile speciale sunt mai mari decât salariile.
Un judecător ia pensie specială de 80% din salariul brut. Salariul brut este cu 40% mai mare decât salariul net. Astfel încât, atunci când calculează pensia specială, procentul de 80% se raportează la o sumă cu 40% mai mare decât ultimul salariu net.
Astfel, pensia specială devine mai mare decât ultimul salariu.
Bolojan acuză: Magistrații au pensie specială mai mare ca ultimul salariu. Șmecheria care le permite
„Azi pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. 80% dintr-un salariu brut e mai mult decât un salariu net. Traduc asta - pensia este cât ultimul salariu. Mai există undeva ca pensia să fie egală cu ultimul salariu? Eu cred că nu. O formulare corectă este 80% din salariul net”, a spus Bolojan.
Citește și: Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensiile de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie?
Bolojan spune că magistrații se pensionează la o vârstă „fragedă”.
„Avem câteva realități care nu pot fi contestate, avem o pensionare prea rapidă a magistraților, în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca președinte, majoritatea erau la 48 de ani”, a spus Bolojan. În cursul zilei de ieri, un magistrat din CSM l-a făcut mincinos pe Bolojan spunând că vârsta de pensionare e 52 de ani.
Judecătorul Liviu Odagiu a spus „cred că nu trebuie să mai acceptăm ca astfel de afirmații să fie propagate fără ca noi să le răspundem punctual”. O replică la declarația lui Bolojan care acuza că magistrații se pensionează la 48-50 de ani.
Care însă, nu e falsă. Ieri, Newsweek a scris că șefa Înaltei Curți se pensionează la 52 de ani cu o pensie de 38.000 de lei.
Citește și: 39.000 lei/lună pensie specială pentru șefa Înaltei Curți la 52 de ani. Fuge de tăierile lui Bolojan
În 2022, vârsta medie de pensionare a magistraților a fost de 52 de ani.