Precizările BOR vin în contextul în care, miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR) a recunoscut dreptul de reședință al soțului american al unui român, în baza căsătoriei încheiate în Belgia.
„Curtea Constituțională nu a făcut ieri decât să explice încă o dată că cei doi au dreptul de ședere în România și atât, nu s-a recunoscut căsătoria și nu pot fi recunoscute căsătoriile dintre persoanele de același sex. Hotărârea Curții de ieri nu face decât să expliciteze hotărârea Curții de Justiție a UE, care, de asemenea, a recomandat României sau a transmis acest punct de vedere – că evident cei doi au drept de ședere într-o țară UE, ei sunt soți într-o țară UE. Nu li se recunoaște căsătoria în România, dar, la fel ca și alte țări care nu recunosc aceste căsătorii, li se dă drept de ședere. Asta nu afectează cu absolut nimic ideea de familie și în nici un caz hotărârea de ieri nu induce ideea de recunoaștere a căsătoriilor între persoanele de același sex”, a spus Vasile Bănescu, pentru Newsweek România.
Citește și: Judecătorul Danileț explică hotărârea CCR în cazul cuplului gay: Decizia este istorică
Odată cu promovarea referendumului privind modificarea Constituției, la inițiativa Coaliției pentru Familie, pentru ca familia să fie definită în legea fundamentală drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie (acum, legea fundamentală precizează că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți), mulți activiști pentru drepturile omului, dar și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au atras atenția că statul român trebuie să asigure o formă de protecție și pentru cuplurile de același sex, având în vedere și recomandările europene.
Totuși, Biserica Ortodoxă se opune parteneriatelor civile, pentru că „ele sugerează o alternativă la căsătorie”, iar din parteneriatul civil „este exclusă binecuvântarea lui Dumnezeu”.
Citește și: Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil
„Ori căsătoria, instituția căsătoriei, este una perfect funcțională, nu există nici un motiv pentru care să îi punem alături un alt termen. Parteneriatul civil este practic un lucru fără conținut din punct de vedere moral și spiritual. Din această perspectivă, BOR nu își exprimă un punct de vedere favorabil parteneriatului civil. Din parteneriatul civil, este exclusă binecuvântarea lui Dumnezeu, pe care o primesc cei doi atunci când vin să se căsătorească. Nimeni nu este obligat să facă lucrul acesta, dacă sunt oameni care nu vor să se căsătorească, este alegerea lor, dar Biserica nu poate recomanda niciodată o altă variantă la căsătorie, precum parteneriatul civil. Deci, din această persepctivă, Biserica invită pe toți oamenii să pornească în viață cu binecuvântarea lui Dumnezeu, prin Sfânta Taină a Căsătoriei”, a mai afirmat Vasile Bănescu, pentru Newsweek România.
Miercuri, CCR a admis cererea cuplului gay româno-american pentru ca americanul să primească drept de ședere în România, în virtutea căsătoriei încheiate în Belgia. Judecătorul Cristi Danileț a explicat, pentru Newsweek România, că decizia CCR este una „istorică”, pentru că este prima dată când un cuplu gay căsătorit primește un drept în România și că nu exclude ca, în câțiva ani, să fie legalizate parteneriatele civile.
Citește și: CCR nu recunoaște căsătoria cuplului gay, dar admite dreptul soțului de a sta în România