Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.06.2018 - 18:12
Președintele CNCD, Asztalos Csaba. FOTO: Newsweek Romania

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a precizat, după decizia CJUE privind căsătoria românului Adrian Coman cu un american, că România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil.

SHARE

”Este o decizie (a Curții de Justiție a UE, n.r.) la care ne-am așteptat, care a mers pe interpretarea pe care a susținut-o și CNCD, în sensul în care statele membre trebuie să recunoască faptul că în noțiunea de familie intră și cuplurile de același sex căsătorite legal pe teritoriul Uniunii Europene, din perspectiva exclusivă a asigurării dreptului la liberă circulație. Acest lucru nu înseamnă că un stat are obligația să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex, ci să acorde familiilor rezultate dintr-o căsătorie dintre persoane de același sex pe teritoriul unui alt stat toate drepturile pe care le conferă dreptul la liberă circulație, adică inclusiv dreptul de ședere și celelalte drepturi conexe, care țin de zona fiscală, socială”, a declarat, pentru Newsweek România, Asztalos Csaba. 

În 7 iunie, CCR va relua judecarea cazului Coman-Hamilton și va decide dacă recunoaște sau nu căsătoria dintre cei doi.  

CITEȘTE ȘI : Judecătorul Danileț: România nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE

”CCR va da o decizie pe excepția invocată acum, după această hotărâre, probabil că va fi o decizie de interpretare, după părerea mea, dar este încă o decizie care arată că noțiunea de familie este mult mai largă decât cea rezultată dintre căsătoria între pers. De același sex, că libertatea de circulație nu poate fi îngrădită și, într-un fel sau altul, România ar fi bine să reglementeze recunoașterea partenerilor de același sex și protecția acestora, printr-o lege a parteneriatului civil”, este de părere șeful CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării le-a trimis parlamentarilor români o propunere de parteneriat civil, care vizează și persoanele de același sex. În această formă, cuplurile gay nu pot adopta copii. 

CJUE a decis, marți, că persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație. 

CITEȘTE ȘI:  UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român

Decizia instanței europene a fost luată în cazul românului Adrian Coman, căsătorit în Belgia cu americanul Clai Hamilton, a căror căsătorie nu a fost recunoscută de statul român, care a refuzat să îi acorde drept de ședere americanului. Atunci, cuplul a decis să dea în judecată statul român.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te