Bacterii coliforme, Escherichia Coli şi enterococi intestinali în apa livrată de o primărie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.03.2023 - 10:55
Bacterii coliforme, Escherichia Coli şi enterococi intestinali în apa livrată de o primărie - Foto: Wikimedia/Ildar Sagdejev/CC BY-SA 4.0 / imagine cu caracter ilustrativ

Un tău mizerabil fără fund, din Remeţi, era lacul din care se face apa potabilă pentru întreaga comună Bulz, din Bihor. Lacul era îngropat în mizerii, până săptămâna trecută, când presa şi inspectorii DSP au deranjat liniştea slujbaşilor primăriei comunei.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Firma de apă şi canalizare a comunei Bulz a intrat în vizorul autorităţilor, după ce patronii unor pensiuni au dus la analize probe de la robinet.

Apă contaminată cu bacterii coliforme

Rezultatele au indicat că este contaminată cu bacterii din fecale. SRL-ul deţinut de primăria comunei, Aqua Valea Iadului, un nume parcă simptomatic, nu și-a mai înnoit autorizația de mediu din anul 2019.

Din anul 2021, nu are nici licenţă de operator, fără de care nu poate exploata reţeaua. Şi totuşi o face.

Citeşte şi: Tristețea și insomnia, cele două semne că ești contaminat de „boala secolului”

"Vă informăm că în urma analizelor microbiologice, proba de apă prelevată nu corespunde la parametri: bacterii coliforme, Escherichia Coli şi enterococi intestinali” - este răspunsul primit de Ioan Geczi, proprietarul unei cabane din Bulz.

Pe 13 martie a.c., acesta a cerut Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor să verifice apa de la robinet.

Citeşte şi: Sute de tone de alimente contaminate au fost retrase de pe piaţă în acest an

În ultimele luni, acesta primise mai multe recenzii negative, de la turişti care reclamau că s-au ales cu probleme digestive, după sejurul în zonă.

„A început în iarnă, de Sărbători, şi a continuat. Un client a ajuns la Urgenţe, l-am sunat să aflu sursa problemei. Mi-am trimis toţi angajaţii la analize, am sterilizat bucătăria, restaurantul... Şi, totuşi, s-a repetat. Așa am decis să verific şi apa de la robinet”, a povestit acesta, conform Bihoreanul.

Apă contaminată

Acelaşi rezultat l-a primit săptămâna trecută și un alt localnic din Bulz, Andrei Vereş, pentru o probă din locuinţă.

Şi nu era prima dată când apa era contaminată, spune Rodica Dejeu, proprietara altei pensiuni, care în anul 2021 a sesizat și ea autorităţile locale, fără ca acestea să fi luat măsuri. 

„Atunci am dus apă la analize şi mi s-a spus că e contaminată. Firma de apă a făcut altele, iar rezultatul a fost că era „în parametri”. Nu am primit nicio susţinere şi am renunţat”, spune Dejeu. Mai departe, pentru a evita îmbolnăvirea clienţilor, şi-a făcut un sistem propriu de filtrare şi tratare a apei potabile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te