Un an greu la pensie pentru pensionarii care iau bani doar din pensiile contributive. Mulți se întreabă dacă vor mai exista creșteri de pensie în acest an care să compenseze creșterea galopantă a inflației.
Citește și: Ministrul muncii dă bonusuri la pensie de 14.000 lei/lună pentru care nu s-a muncit. Cine le ia?
Răspunsul pare unul negativ. De altfel, Ministerul muncii nu mai găsește bani nici măcar pentru creșterea pensiilor de la mica recalculare. 600.000 de pensionari au depus documente cu venituri nepermanente în speranța că vor obține bani în plus la pensie. Din păcate mica recalculare are 5 luni întârziere și e blocată.
La 1 ianuarie 2026 ar trebui ca toate pensiile contributive să crească cu 7%, valoarea inflației. Ministrul de finanșe, Alexandru nazare, a făcut un anunț care nu dă speranțe că această inexare se va mai da.
Anunțul guvernului care îngroapă creșterile de pensie pentru mulți ani. „E prima oară în istorie”
Citește și: Război total pe pensiile speciale de 25.000 lei. Magistrații îl amenință pe Bolojan că îl duc la CCR
„Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârșitul acestui an la 60 la sută (din PIB). A crescut enorm în ultimii cinci ani, cu aproape 20 la sută, de la 570 de miliarde la peste o mie 100 de miliarde, ceea ce, bineînțeles, ne pune într-o zonă de risc, într-o altă zonă de risc față de ce riscuri aveam de gestionat acum cinci ani sau acum 15 ani", a spus ministrul la Antena3
Newsweek a scris că la o datorie publică de peste 56% pensiile și salariile urmează să fie înghețate deoarece există riscul să intrăm în incapacitate de plată.
Pensiile înghețate până în 2027
Ministrul spune că ne-a trecut glonțul pe la ureche și că nici măcar în pandemie nu a fost o situație atât de gravă. România a fost aproape să fie coborâtă la nivelul junk (gunoi) de unde nu s-ar mia fi putut plăti pensiile și salariile decât cu foarte mare greutate.
Nazare spune și cât trebuie să dureze „sacrificiul” românilor și al pensionarilor:
„Până la sfârșitul anului viitor să facem acest efort de ajustare, să le explicăm cât mai bine oamenilor că nu există altă soluție mai bună, astfel încât de la sfârșitul anului viitor și începutul anului 2027 să vedem o situație economică îmbunătățită și nu are cum să nu se vadă”, arată ministrul.