Statul român, prin Ministerul Muncii, va plăti anul acesta aproape 30 de miliarde de lei, pentru ajutoarele sociale date celor mai săraci români.
Mai exact, totalul plăţilor sociale estimate de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), pentru anul 2024, este de 29.736.365 mii lei, adică aproape 30 de miliarde de lei, potrivit unui răspuns pentru Newsweek România.
30 de miliarde de lei plăteşte statul pe ajutoare sociale. Unde ajung banii?
Aceasta înseamnă puţin peste 6 miliarde de euro. Dacă PIB-ul României în 2023 este estimat la 300 de miliarde de euro (se spune că va depăşi cifra), aceasta înseamnă 2% din PIB.
Cele mai importante plăţi sociale sunt pentru alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, drepturile pentru persoanele cu handicap, stimulentul de inserţie şi ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu lemne.
Există 28 de categorii bugetare pe care se fac plăţile, anul acesta, cel puţin conform plăţilor cunoscute în prezent. De exemplu, pentru VMI (venitul minim de incluziune), se vor plăti 1.188.457 mii de lei, adică 594 de milioane de euro.
Adulţii cu handicap vizual grav vor primi 791.456.000 de lei, adică aproape 160 de milioane de euro.
Primele cinci plăţi sociale
alocaţia de stat pentru copii: 12.359.794 mii lei = 2,47 miliarde de euro
indemnizaţie creştere copil: 6.410.901 mii lei = 1,28 miliarde de euro
drepturi persoane cu handicap: 5.857.266 mii lei = 1,17 miliarde de euro
stimulentul de inserţie: 841.800 mii lei = peste 168 de milioane de euro
ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne: 827.886 mii lei = aproape 166 de milioane de euro.
Alocaţia de stat pentru copii a crescut de la 1 ianuarie cu 13,8%. Primele alocaţii majorate vor fi plătite luna aceasta. În România, cam 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat, în anul 2024.
Citeşte şi: În ce condiții poți scoate bani de pe cardul de energie? Ce poți cumpăra cu ei? Cine îi primește?
„3,6 milioane de copii și tineri, care urmează cursuri liceale și profesionale, vor beneficia de sume mai mari, aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, declara recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Foto: Pexels/Pixabay
Alocațiile din februarie 2024, pentru copii, cresc astfel: – de la 631 de lei, la 719 lei/lună, pentru copiii de până la doi ani; – de la 631 de lei, la 719 lei/lună, pentru copiii de până la 18 ani, care suferă de handicap; – de la 256 de lei, la 292 de/lună, pentru copiii de 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale.
Indemnizația de creștere a copilului se calculează după o formulă foarte simplă. Important de știut este că nu doar mama biologică poate încasa această indemnizație.
Citeşte şi: Cu cât cresc alocațiile pentru copii în 2024? Când intră banii?
Pentru copiii de 0-2 ani, indemnizaţia este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1.250 de lei, iar cuantumul maxim este de 8.500 de lei.
Pentru un venit net obținut în 12 luni: 4.000 de lei x 12 luni = 48.000 de lei
Calcul indemnizație: 3.000 de lei x 0,85% = 3,450 de lei
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că indemnizațiile persoanelor cu handicap vor fi mărite, anul acesta. Indemnizaţiile sunt numai unul dintre aceste drepturi. Şeful Guvernului a fost întrebat dacă anul acesta se vor mări pensiile persoanelor cu handicap.
Citeşte şi: Cum calculezi ce indemnizație de creștere a copilului primești? Din ce zi se acordă?
„Categoric. După şedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu ministra Muncii, pentru că am avut discuţiile cu Sanitas, apoi, normal, că avem şi asistenţa socială şi am vorbit şi despre indemnizaţiile persoanelor cu handicap, şi un sistem nou, o să fie şi o digitalizare, toate persoanele introduse”, a afirmat premierul Ciolacu.
Foto: Profimedia Images
Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizație lunară și de buget personal complementar lunar. Indemnizația lunară este de 419 lei, pentru adultul cu handicap grav, respectiv de 317 lei, pentru adultul cu handicap accentuat, conform Comisiei Europene.
Stimulentul de inserţie este un ajutor social care se acordă dacă ai în plan să-ți reiei cariera, după concediul de creștere a copilului, conform BestJobs. https://cariera.ejobs.ro/stimulent-de-insertie/
Oricare dintre părinţi sau cei care l-au adoptat
De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserție, prevăzute de OUG 111/2010, beneficiază oricare dintre părinţii copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de actul normativ.
Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul, în vederea adopţiei, sau care are copilul în plasament.
Indemnizaţia mai poate fi primită dacă copilul este în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia cazului asistentului maternal profesionist, care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.
Cu cardul de energie
Românii pot plăti cu cardul de energie facturile, dar asta fără să scoată banii de pe card. Cu o excepție. Cei care vor să cumpere lemne pot încasa banii la Poștă, pentru a plăti materialul lemnos.
Cu toate acestea, există o rigoare în primirea și cheltuirea banilor și asta reiese din lege:
Prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc. În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă o serie de acte justificative.