Xanax, Valium asociate cu leziuni cerebrale, pierderea locului de muncă, sinucidere

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.06.2023 - 18:25
Xanax, Valium asociat cu leziuni cerebrale, pierderea locului de muncă, sinucidere (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Health Magazine

Xanax, Valium asociate cu leziuni cerebrale, pierderea locului de muncă, sinucidere. Aceste medicamente sunt cu siguranță eficiente pentru a opri anxietatea temporar, dar pe termen lung au efecte secundare riscante.

SHARE

Xanax, Valium asociate cu leziuni cerebrale, pierderea locului de muncă, sinucidere. 

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus raportează că atât utilizarea benzodiazepinelor, cât și întreruperea utilizării acestor medicamente au o legătură cu leziunile sistemului nervos și efectele negative asupra vieții.

Xanax, Valium asociate cu leziuni cerebrale, pierderea locului de muncă, sinucidere

Aceste descoperiri ilustrează o enigmă medicală majoră cu care se confruntă mulți americani.

Nenumărați pacienți au primit aceste medicamente de către medicii și psihiatrii lor pentru uz zilnic de ani sau chiar decenii.

Acum, când mulți pacienți doresc să înceteze să mai folosească benzodiazepine, se confruntă cu simptome majore de sevraj, anxietate agonizantă de rebound, care este adesea mai gravă decât stresul lor inițial și o serie de efecte secundare suplimentare, cum ar fi insomnia și depresia.

Utilizarea benzodiazepinei a fost, de asemenea, larg legată de problemele de memorie și, într-o măsură mai mică, de declinul cognitiv complet.

Poate cel mai îngrijorător dintre toate, mulți pacienți se plâng că încă nu se simt destul de „normali” după încetarea utilizării benzodiazepinei.

„În ciuda faptului că benzodiazepinele au fost prescrise pe scară largă de zeci de ani, acest sondaj prezintă noi dovezi semnificative că un subgrup de pacienți suferă de complicații neurologice pe termen lung”, spune Alexis Ritvo, profesor asistent în psihiatrie la Universitatea din Colorado și director medical al Alianței nonprofit pentru cele mai bune practici pentru benzodiazepine, într-un comunicat de presă.

 „Acest lucru ar trebui să schimbe modul în care gândim despre benzodiazepine și modul în care sunt prescrise.”

„Sondajul nostru oferă o voce pacientului și indică necesitatea unor investigații suplimentare”, adaugă Christy Huff, MD, unul dintre co-autorii lucrării, cardiolog și director la Benzodiazepine Information Coalition, potrivit studyfinds.org.

Acest proiect a fost un efort de colaborare între CU Anschutz, Centrul Medical al Universității Vanderbilt și mai multe organizații conduse de pacienți, menite să educe publicul cu privire la efectele nocive ale benzodiazepinelor.

Mulți membri ai echipei de cercetare au experiență de primă mână cu benzodiazepinele.

Simptome persistente în timp

Au fost simptome ce au persistat timp de peste un an la jumătate din respondenți: energie scăzută, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, anxietate, insomnie, sensibilitate la lumină și sunete, probleme digestive, simptome declanșate de alimente și băuturi, slăbiciune musculară și dureri corporale. 

În multe cazuri, aceste simptome au fost complet diferite și noi față de simptomele de anxietate inițiale pentru care le-au fost prescrise benzodiazepinele.

Citește și: Oamenii de știință au găsit cauza sindromului morții subite a sugarului. Cum poate fi prevenită

În plus, majoritatea pacienților au raportat efecte negative prelungite asupra vieții în toate domeniile. Mai precis, aceste evenimente negative au inclus relații semnificativ deteriorate, pierderea locului de muncă și creșterea costurilor medicale.

Peste jumătate (54,4%) au raportat că au avut gânduri suicidare sau au încercat să se sinucidă.

Citește și: Șanse mai mari de a evita atacurile de cord cu suplimentele de vitamina D

BIND, sau disfuncția neurologică indusă de benzodiazepine, este teoretizată a fi rezultatul modificărilor care apar în creier ca răspuns la medicamente.

Conform unei analize generale a literaturii relevante preexistente, BIND tinde să apară la aproximativ unul din cinci utilizatori pe termen lung.

Factorii de risc BIND sunt în mare parte necunoscuți în acest moment, ceea ce înseamnă că sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a defini în continuare afecțiunea și pentru a produce noi căi de tratament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te