VIDEO România nu are suficiente spitale modulare. Soluție pentru instalațiile subdimensionate

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.03.2021 - 13:46
Spitalul modular de la Brașov, în perioada construirii. Foto Spitalul Județean Brașov

Spitalul modular poate fi o soluție eficientă pentru tratarea pacienților de covid, în condițiile în care spitalele vechi fac față cu greu unor situații de criză, a explicat arhitectul Raluca Șoaită, la Newsweek LIVE.

SHARE

 

Spitale modulare funcționează în prezent la Spitalul Elias din București, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov și într-o comună de lângă Iași. Încă unul este în construcție la Spitalul Județean Neamț, care a pierdut secția de ATI în urma unui incendiu. 

Spitalele modulare de la Elias și de la Piatra Neamț sunt realizate din donațiile cetățenilor, prin asociația „Dăruiește viață” și după proiectele Ralucăi Șoaită, fondatoarea singurei firme de arhitectură din România și una dintre puținele din Europa de Est specializate pe proiectarea de spitale. 

Spitalul modular poate fi o soluție eficientă pentru tratarea pacienților de covid, în condițiile în care spitalele vechi fac față cu greu unor situații de criză. Iar România, ca și restul lumii, se pregătește pentru valul 3 al pandemiei de coronavirus. 

„Containerele sunt ușor de utilizat, ca un lego, sunt ușor de transportat și sunt gata adaptate pentru servcii medicale.

Rapiditatea cu care pot fi amplasate reprezintă un avantaj în situații de criză. Nu e nouă ideea, s-au folosit în situații de urgență.

La Elias, Brașov și Piatra Neamț, funcționează foarte bine. Au scos circuitele de Covid din spital, ceea ce face ca rata de împrăștiere a virusului să fie tot mai mică, toate instalațiile sunt noi, cele electrice sunt dimensionate corect”, a explicat Raluca Șoaită, în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Cum trebuie să arate un spital nou: Nu e suficient să muți un model din Occident

Iau presiunea de pe spitalele clasice

Pandemia de coronavirus a crescut presiunea pe spitalele vechi, dintre care unele făceau față cu greu numărului de pacienți din perioadele calme. 

Creșterea rapidă a cazurilor de COVID a făcut ca în unitățile vechi să fie necesară adăugarea de paturi și echipamente suplimentare. 

„În spitalele vechi, există rețele vechi care nu mai pot fi folosite, pentru care trebuie intervenit mult, inclusiv la finisare.

Operațiunea e complicată, pentru că trebuie asigurată în același timp funcționarea spitalului. Iar procedura e lungă.

În unele cazuri, rețelele erau dimensionate ok pentru situațiile normale. Dar s-au tot adăugat paturi cu aparatură, iar aceste rețele fac față mai greu.

Este greu să adaptezi un spital vechi pentru fluxul mare de pacienți cu COVID”, a menționat Raluca Șoaită, în cadrul Newsweek LIVE

Citește și: VIDEO Spitalele vechi din România nu mai pot fi salvate. Demolarea, una dintre soluții

Nepregătiți pentru valul 3

Totuși, autoritățile nu sunt foarte deschise față de acest sistem al spitalului modular. 

„Avem multe spitale în România cu curți foarte mari, ceea ce înseamnă că poți să le amplasezi. Ai utilitățile aproape, ai personalul aproape și avem serviciile comune (spălătorie, bucătărie, laboratoare).

Sunt foarte eficiente.

Sunt foarte administrații care s-au gândit la această soluție, care au venit către noi. Am făcut peste 20 de scheme funcționale.

Din păcate, finanțarea vine greu și nu este o soluție agreată în zona Ministerului Sănătății”, a precizat fondatoarea singurei firme de arhitectură din România și una dintre puținele din Europa de Est specializate pe proiectarea de spitale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te