Se estimează că până în 2030 numărul persoanelor cu diabet va ajunge la 643 milioane, iar până în 2045 la 784 milioane, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF).
Impactul diabetului asupra persoanelor diferă în funcție de stadiile diabetului, de momentul diagnosticării bolii, dar și de vârsta la care este diagnosticat pacientul cu diabet.
„Cred că cea mai mare provocare este acceptarea diabetului. Este un proces întreg, în care științific vorbind noi trecem prin starea de doliu, fiindcă ne-am pierdut sănătatea pe care noi o aveam până mai ieri și dintr-odată ne trezim în fața unui foarte mare necunoscut, așa încât este firesc să ne încerce o serie de stări de anxietate, de tristețe, uneori de furie pentru că de fapt nu știm pe ce să punem mâna”, a declarat Cristina Petruț, psiholog, vicepreședintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.
În ceea ce privește vârsta la care pacienții sunt diagnosticați, în cazul unui copil care este diagnosticat cu diabet, s-ar putea ca impactul major să fie asupra părintelui. În cazul unui adolescent care se află în etapa de viață în care și-ar dori poate să fie la fel ca ceilalți, dacă apare diabetul dintr-odată se trezește că este diferit și poate trece prin anumite stări de anxietate sau depresie, tulburări ale imaginii de sine, tulburări de comportament alimentar.
Pacienții aflați la vârsta adultă înțeleg care sunt implicațiile pe termen lung ale diabetului și sunt preocupați de felul în care se vor obișnui cu boala aceasta. În opinia psihologului, pentru fiecare dintre aceste situații există diferite metode de abordare.
„Știm că diabetul este cel care influențează starea noastră emoțională și mai mult decât atât că starea noastră emoțională influențează diabetul”, a explicat Cristina Petruț, referindu-se la stările care pot influența glicemiile, respectiv controlul glicemic.
În afara depresiei și anxietății, la diabetici poate apărea burnout-ul, acea stare de epuizare, care pe mulți îi determină să nu-și mai controleze bine boala. ,,Aceasta este o stare periculoasă pentru persoanele cu diabet tocmai pentru că facilitează din păcate dezvoltarea unor complicații pe termen lung”, a atras atenția vicepreședintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.
Multe persoane refuză senzorii sau să-și facă insulina în public pentru a nu fi judecate sau considerate diferite și asta ține tot de impactul pe care îl are diabetul și mediul social asupra acestora. În ceea ce privește comportamentul alimentar al persoanelor cu diabet, apar bulimia, anorexia sau diabulimia, mâncatul compulsiv. La pachet poate veni și insomnia cauzată de hipo sau hiperglicemii, de poliurie și polidipsie. (Mai multe amănunte în 360Medical)