Echipa de cercetători de la Institutul OncoGen din Timișoara, condusă de profesorul dr. Virgil Păunescu, a început testele de laborator pentru un vaccin împotriva COVID-19.
„Vaccinul clasic, necesită un timp foarte lung pentru a ajunge din laborator la pacienți pentru că el trebuie să treacă printr-o serie de etape.
Trebuie să faci o grămadă de experimente în laborator, după aceea să treci pe șoareci, pe șobolani , pe animale mai mari, loturi tot mai complicate, statistici, și , în final, după un an de zile, cel mai devreme, să tragi niște concluzii și să primești aprobarea să treci la studii pe subiecți umani.
Citește și: EXCLUSIV Un grup de cercetători români va propune Chinei un vaccin pentru coronavirus
Noi folosim o metodă specifică datorită căreia, în teorie, putem să ne adaptăm foarte rapid și dacă virusul își schimbă structura genetică.
În cazul vaccinului nostru testele pe animale nu sunt posibile, pentru că, din capul locului, s-au prelucrat numai proteine de tip uman și nu avem un corespondent, un model animal pe care să-l încercăm.
Vom face teste în laborator timp de o lună, să vedem care este reacția sistemului imun în sângele periferic luat de la pacienți și, după aceea, am putea cere Agenției Medicamentului, peste încă o lună, să trecem la teste pe pacienți”, a explicat pentru Newsweek România, profesorul dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen din Timișoara.