Vectorul febrei dengue ameninţă iar România, a fost văzut în mai multe judeţe din ţară. Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns și în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa.
O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, scrie BBC.
Vectorul febrei dengue ameninţă iar România, a fost văzut în mai multe judeţe din ţară
Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Chiar și în nord, până la Paris, unde vor avea loc Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie, autoritățile monitorizează și prind cât de mulți țânțari pot.
Citeşte şi: O boală ciudată se răspândește în vecinătatea României. Simptome: febră, frisoane, dureri de cap
ECDC a avertizat că prin călătoriile internaționale va crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene de boală. A sfătuit oamenii să îndepărteze apa stătătoare din grădini sau balcoane unde se pot reproduce țânțarii și să folosească repelente, precum și paravane pe ferestre și uși, conform ştirileprotv.ro.
Țânțarul tigru asiatic, aedes albopictus, despre care se crede că este cea mai invazivă specie de țânțari din lume, se răspândește acum în toată Europa din „tabăra de bază” din sudul Europei.
Citeşte şi: „Febra oselor rupte”, în creștere în Europa. Virusul e transmis de țânțari. Boala poate fi fatală
S-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, potrivit ECDC. De asemenea, a fost înregistrată în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.
Din harta prezentată de BBC, reiese că țânțarul tigru care aduce febra dengue este acum în prezent în județele Giurgiu, Dâmbovița, Mehedinți, Sibiu și Bihor.
Țânțarii tigru răspândesc boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika care, până de curând, erau de obicei prezente doar în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii de Sud.