Valeriu Gheorghiță: Există un scenariu catastrofal al unei tulpini care să evite răspunsul imunitar

DE Edi Neagu | Actualizat: 23.11.2021 - 20:34
Valeriu Gheorghiță face apel la vaccinare. GOTO: Facebook
Valeriu Gheorghiță face apel la vaccinare. GOTO: Facebook

O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante. Nimeni nu ar fi protejat.

SHARE

Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar, relatează digi24.ro.

Citește și: Cămătarii Gone Barbarul, Bănel și Kis Pericol speriau datornicii cu clipuri cu interlopi periculoși

O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante.

„Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a arătat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

Citește și: OMS, „îngrijorată” de răspândirea COVID în Europa: 500.000 de decese ar putea surveni până în martie

Medicul militar a avertizat că există un mare risc și un pericol, care ar fi o adevărată catastrofă, dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa: apariția unei mutații care să reușească să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

Este foarte posibil ca scenariul din Germania, care a trecut foarte repede de la valul 4 la valul 5 al pandemiei, să se repete și în România, în condițiile în care rata de vaccinare în România, cel puțin pentru populația adultă, este undeva la 47 la sută cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă că sunt în continuare foarte mulți oameni vulnerabili, care se pot infecta cu ușurință.

Citește și: Ce-l recomandă pe Cseke să fie ministru la Sănătate și Dezvoltare: manager de petshop și florărie

 

„Evident că vom fi la fel de vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 în perioada următoare. Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Interlopul Kalu, care bătea victimele cu ciocanul de șnițele, a scăpat de un proces cu Primăria

El a spus că atunci când este necesară protejarea comunității, trebuie luate anumite măsuri, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăți sunt încălcate.

„Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament. „Mi-aș dori să existe dezbateri serioase și să se ajungă într-un final la un consens, încât să se implementeze cât mai repede.

Trebuie să înțelegem că noi suntem parte a țărilor europene, facem parte din țările membre UE, că infecția cu SARS-CoV-2 este infecție transmisibilă, contagioasă și nu se limitează la teritoriul unei țări și Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine. Practic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Finul interlopului Turcu a plantat în curtea casei o grenadă și un pistol. Cine le-a recoltat

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te