Ungaria începe miercuri vaccinarea anti-COVID cu vaccinul chinezesc Sinopharm

DE Miruna Moldoveanu | 23.02.2021 - 15:23
Ungaria începe miercuri vaccinarea şi cu serul companiei chineze Sinopharm/FOTO: Facebook/Viktor Orban

Ungaria va începe miercuri vaccinarea împotriva COVID-19 şi cu dozele achiziţionate de la compania chineză Sinopharm, devenind primul stat membru al Uniunii Europene care va folosi acest ser, potrivit Reuters.

SHARE

Anunţul a fost făcut marţi de Guvernul de la Budapesta pe pagina sa de Facebook cu informaţii privind pandemia de COVID-19.

Executivul conservator al premierului Viktor Orban, care a criticat lentoarea cu care UE le-a distribuit vaccinuri anticoronavirus ţărilor membre, a fost primul din blocul comunitar care a cumpărat şi autorizat vaccinuri din Rusia şi China care nu au fost aprobate încă de Bruxelles.

Ungaria a anunţat în ianuarie că a ajuns la un acord cu Sinopharm pentru cumpărarea a cinci milioane de doze de vaccin.

Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19 au sosit marţi în Ungaria, ea fiind singura ţară din Uniunea Europeană care a aprobat utilizarea acestui ser, a anunţat guvernul premierului Viktor Orban, care a dat undă verde şi utilizării vaccinului rusesc Sputnik V, relatează AFP.

Ungaria, prima țară din UE care va folosi vaccinul Sinopharm

Avionul statului ungar, care decolase cu o zi în urmă de la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapesta marţi la amiază, având la bord loturi de seruri ce vor permite vaccinarea a 275.000 de persoane.

'Datorită cooperării cu guvernul chinez, suntem prima ţară din UE care a primit vaccinul Sinopharm', a declarat Tamas Menczer, secretar de stat pentru afaceri externe, prezent la ceremonia de sosire a avionului.

'Încercăm să salvăm vieţi şi să menţinem economia, este o zi importantă pentru Ungaria', a adăugat el.

Autorităţile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde acestui vaccin la sfârşitul lunii ianuarie, anunţând în acelaşi timp o comandă de 5 milioane de doze.

Centrul naţional de sănătate publică (NNK) trebuie să efectueze de acum teste şi, odată aprobat, vaccinul va putea fi administrat populaţiei.

Unagaria are o populație de 9,8 milioane de locuitori

Ungaria, cu o populaţie de 9,8 milioane de locuitori, constituia deja o excepţie la nivelul Uniunii Europene, după ce aprobase luna trecută vaccinul rusesc, a cărui administrare a început vineri.

Cu acea ocazie, premierul Orban criticase din nou procesul de validare şi de achiziţionare a vaccinurilor în UE, considerat prea lent.

'În fiecare zi ce trece aşteptând Bruxellesul, vom pierde vieţile a o sută de unguri', a spus atunci Viktor Orban. 'De ce ar trebui să credem că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi, am mai multă încredere' în experţii unguri, a afirmat el, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te