Un pahar de vin pe zi scade riscul bolilor de inimă. Există, însă, o condiție. Cum trebuie băut

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.12.2024 - 15:11
Un pahar de vin pe zi scade riscul bolilor de inimă. Există, însă, o condiție. Cum trebuie băut - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Un pahar de vin pe zi scade riscul bolilor de inimă. Există, însă, o condiție. Cum trebuie băut - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Un pahar de vin pe zi scade riscul bolilor de inimă. Există, însă, o condiție. Cum trebuie băut?

SHARE

Oamenii de știință au constatat că cei care beau cantități moderate de vin ca parte a unei diete mediteraneene își pot reduce la jumătate riscul de infarct.

În timp ce alte studii au sugerat că vinul ar putea avea un efect protector asupra inimii, cercetătorii au afirmat că multe se bazează pe autoevaluare.

În loc să-i întrebe pur și simplu pe oameni cât de mult au consumat, acest studiu a fost primul care a utilizat măsurători ale unui biomarker cheie din probe de urină.

Un pahar de vin pe zi scade riscul bolilor de inimă. Există, însă, o condiție. Cum trebuie băut

Pe lângă completarea unor chestionare privind consumul lor de alimente și băuturi, cele 1232 de persoane implicate au furnizat probe la începutul studiului și din nou un an mai târziu, care au măsurat acidul tartric, conform Daily Mail.

După patru sau cinci ani de urmărire, au existat 685 de cazuri de boli de inimă, inclusiv infarct, accident vascular cerebral sau deces din cauza bolilor cardiovasculare.

S-a constatat că cei care au băut între 12 și 35 de pahare de vin în fiecare lună prezentau un risc cu 50% mai scăzut în comparație cu cei care au consumat unul sau mai puțin.

Conform studiului, care a fost publicat în European Heart Journal, cei care beau între trei și 12 pahare de vin în fiecare lună prezentau un risc cu 38% mai mic de boli de inimă.

Acest lucru a fost comparat cu o reducere a riscului de aproximativ 30% pentru persoanele care iau statine.

Dar s-a constatat că, dacă se bea mai mult de atât, beneficiile pentru sănătatea inimii scad.

Profesorul Ramon Estruch, de la Universitatea din Barcelona, care a condus studiul, a declarat:

„Prin măsurarea acidului tartric în urină, alături de chestionarele privind mâncarea și băutura, am putut face o măsurare mai precisă a consumului de vin”.

„Am constatat un efect protector al vinului mult mai mare decât cel observat în alte studii”.

„O reducere a riscului de 50% este mult mai mare decât cea care poate fi obținută cu unele medicamente, cum ar fi statinele. Acest studiu examinează importanța consumului moderat de vin în cadrul unui model alimentar sănătos, cum ar fi dieta mediteraneană”.

„Până acum, credeam că 20% din efectele dietei mediteraneene puteau fi atribuite consumului moderat de vin, însă, în lumina acestor rezultate, efectul poate fi chiar mai mare”.

Cei care au participat la studiu au fost persoane în vârstă cu risc ridicat de boli cardiovasculare care trăiau într-o țară mediteraneană, astfel încât rezultatele s-ar putea să nu se aplice altor populații, au avertizat ei.

O altă întrebare-cheie este la ce vârstă consumul moderat de vin ar putea fi considerat „acceptabil”, au spus ei, studiile recente indicând că efectele protectoare ale vinului încep în jurul vârstei de 35-40 de ani.

Profesorul Estruch a adăugat: „De asemenea, este important de reținut că un consum moderat de vin pentru femei ar trebui să fie întotdeauna la jumătate față de cel al bărbaților și ar trebui să fie consumat la mese”.

Comentând rezultatele, profesorul Paul Leeson, cardiolog consultant și profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Oxford, a declarat că „punctul forte” al studiului a fost utilizarea unei măsuri chimice pentru a cuantifica cantitatea de vin consumată.

Dar el a avertizat că alte lucruri ar putea fi în joc - cum ar fi beneficiile cunoscute ale unei diete mediteraneene care este bogată în pește gras, fructe și legume - sugerând că vinul ar putea avea beneficii numai atunci când este băut împreună cu acesta.

El a declarat: „Studiul arată că un consum de vin undeva între trei și cel mult 35 de pahare de vin pe lună a fost asociat cu o reducere a riscului. Orice peste această cantitate și beneficiul a dispărut.

„Așadar, nu mai mult de o sticlă de vin pe săptămână”.

El a adăugat: „Poate că avantajele pentru sănătate ale unui pahar de vin sunt vizibile doar atunci când e băut alături de o farfurie cu mâncare mediteraneană?”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te