În timp ce lumea așteaptă un vaccin împotriva coronavirusului, experții din Italia și SUA avertizează cu privire la o altă posibilă consecință pe termen lung a COVID-19: disfuncția erectilă.
Într-un interviu pentru NBC, medicul american Dena Grayson a avertizat că virusul SARSCoV2 ar putea provoca dificultăți pe termen lung în a obține o erecție.
„Știm că provoacă probleme vasculare”, a spus Grayson. „Iar acest efect post-Covid este încă un motiv de îngrijorare reală, nu doar că poate ucide, dar poate provoca complicații pe termen lung, pe tot parcursul vieții.”
Un studiu efectuat în Italia a constatat că disfuncția erectilă a fost atât un factor de risc pentru pneumonia COVID-19, cât și o „consecință probabilă” a bolii pentru supraviețuitori.
„Disfuncția erectilă este un biomarker perfect al sănătății fizice și psihologice generale”, a declarat autorul principal al studiului, Emmanuele Jannini, profesor de endocrinologie și sexologie medicală la Universitatea Tor Vergata din Roma.
Deoarece COVID-19 afectează atât bunăstarea mintală, cât și cea fizică, disfuncția erectilă nu este neapărat o consecință surprinzătoare a bolii.
Persoanele infectate cu coronavirus care au suferit anterior disfuncții erectile pot fi, de asemenea, mai predispuse la apariția pneumoniei COVID-19, potrivit lui Jannini.
Acest lucru se datorează faptului că pneumonia implică aceleași comorbidități care sunt adesea asociate cu disfuncția erectilă, inclusiv dificultăți respiratorii, inflamații, probleme hormonale, stres, anxietate, depresie și disfuncție endotelială - sau atunci când mucoasa arterelor mici se constrânge.
Un factor de risc care se evidențiază pentru pacienții cu coronavirus este deteriorarea sistemului vascular și respirator.
S-a constatat că noul coronavirus atacă pereții interiori ai vaselor de sânge - numiți endoteliu - în tot corpul, ceea ce poate provoca blocaje vasculare.
Cheagurile mari de sânge pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, dar daunele cardiace cauzate de COVID-19 provin în principal din cheaguri foarte mici care blochează vasele de sânge mici din mușchiul inimii.
Acest lucru poate explica disfuncția erectilă la pacienții cu coronavirus.
Deși marea majoritate a pacienților pare să-și revină complet după COVID19, au fost observate multiple efecte pe termen lung.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, unele dintre complicațiile raportate pe termen lung ale COVID-19 includ palpitații, stări de confuzie, leziuni renale acute și afectarea funcției pulmonare.
Disfuncția erectilă nu este încă listată, dar, după cum subliniază Grayson, experții încă studiază efectele post-Covid.
Experții spun că cea mai bună modalitate de a preveni posibilele consecințe pe termen lung ale COVID-19 este evitarea infectării cu coronavirus în primul rând.