Tulpina mutantă din UK de COVID preia controlul: 92 de cazuri din 92 de probe analizate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.04.2021 - 13:27
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Din 92 de probe secvențiate pentru depistarea infecției cu coronavirus, în 92 de cazuri a fost depistată tulpina din Marea Britanie, a anunțat laboratorul Medlife, într-un comunicat de presă.

SHARE

Astfel, prevalența tulpinii din Marea Britanie a crescut de mai bine de opt ori în mai puțin de trei luni, acest lucru reprezentând un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea capacității de vaccinare.

Un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvențiere, conține tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu și potrivit raportului, provin din următoarele județe: București – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brașov – 9 cazuri, Dâmbovița – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri, Argeș – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz, arată Medlife. 

Reprezentanții companiei au precizat, de asemenea, că nu au identificat pe lotul analizat prezența altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

Citește și: GRAFIC Județele cu cele mai multe cazuri COVID cu tulpinile mutante. Capitala, peste 50% din acestea 

„În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%.

Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, a explicat biologul Dumitru Jardan, care coordonează studiul de secvențiere derulat de MedLife.

Citește și: Nou vârf COVID la ATI: 1.466 de pacienți critici și 196 de decese

Reprezentanții companiei au avertizat că „autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni și alte valuri ale pandemiei”. 

Pe bază de secvențiere, compania urmează să facă o evaluare a situației epidemiogice în țările aflate la graniță cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te