România a câștigat 12 locuri în controlul consecințelor fumatului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.09.2018 - 08:47

România a realizat cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o țară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, ca urmare a transpunerii Directivei privind produsele din tutun și a legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice.

SHARE

România a ajuns pe locul 7 de pe locul 19 în clasamentul european al luptei împotriva fumatului, alături de Irlanda, Malta, Norvegia și Ungaria.

Totuși, Uniunea Salvați România (USR) a prezentat în Parlament o inițiativă care vrea să ducă mai departe controlul asupra fenomenului fumatului, prin interzicerea dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul în spațiile publice închise.

Asta deși, în expunerea de motive a proiectului de lege, se susține că legea inițială prin care a fost interzis fumatul clasic a redus rată consumului, însă există în continuare o rată alarmantă de consumatori – o cincime din populație fumează zilnic (nu este indicată sursă acestei informații și nici a celorlalte date pretins statistice) – deoarece legea s-ar fi dovedit ineficientă că mijloc de luptă împotrivă fumatului.

Inițiativa senatorului USR Cristian Ghica va fi dezbătută azi în Senat.

Citește și O inițiativă excesivă: interzicerea țigărilor electronice și cu tutun încălzit

Tot în expunerea de motive se afirmă că România, în lipsă unui cadru legislativ (deși primul alineat subliniază eficientă legii în luptă împotrivă fumatului), a devenit piată experimentală de desfacere a noilor produse din tutun. Dar aceste produse au fost în alte state înainte de lansarea în România (Japonia, Italia), fiind prezente în aproximativ 40 state la nivel global.  

Mai mult, noile produse din tutun, dar și punerea pe piață a țigărilor electronice sunt reglementate extensiv de către Directiva UE privind produsele din tutun, transpusă în legislația din România prin Legea 201/2016. Conform legii, înainte cu 6 luni de punerea pe piață a acestor produse, producătorii/importatorii au obligația de a depune în sistemul EU-CEG al Comisiei Europene, la care statul membru are acces nelimitat (Ministerele Sănătății în general) un dosar cu toate ingredientele și emisiile, precum și studii relevante legate de produs. Autoritățile din statul respectiv analizeaza documentația și pot cere producătorilor/importatorilor informații și studii suplimentare.

În cazul unor noi produse din tutun care nu arde există câteva studii privind calitatatea aerului, efectuate în mediu controlat dar și în mediu real care demonstreaza că nefumătorii pasivi expuși la utilizarea unui nou produs din tutun nu prezintă o creștere a expunerii la nicotină și nici o creștere a expunerii la nitrozamine specifice tutunului (TSNA), substanțe cancerigene.

Citește și Studiu german: Țigările de tip „heat not burn” elimină cu până la 99% mai puține substanțe toxice 

Pe 5 mai 2018, Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) – o divizie a Ministerului Federal pentru Alimentație și Agricultură, responsabilă de evaluarea problematicilor care țin de protecția consumatorului – și-a publicat rezultatele evaluării independente cu privire la IQOS (aici). Studiul, publicat în Archives of Toxicology, a analizat aerosolul primar de la IQOS folosind regimul de fumat Health Canada Intense. 

Citește și Studiu despre țigările cu tutun încălzit. Ce riscuri au scăzut

În acest raport, BfR formulează următoarele concluzii:

Studiul nostru confirmă că nivelurile compușilor cancerigeni majori sunt reduse considerabil în emisiile produsului HNB (heat-not-burn) analizat, comparativ cu țigările convenționale cu tutun, precum și că monitorizarea acestor emisii folosind procedurile care utilizează aparatele de fumat standardizate generează date fiabile și reproductibile care reprezintă o bază utilă pentru evaluarea expunerii și a riscurilor pentru sănătatea umană. 

În mod important, datele noastre confirmă valorile absolute pentru anumiți compuși toxici selectați din emisiile produsului HNB analizat, în concordanță cu datele publicate de producător (Schaller et al. 2016).

Reducerile astfel confirmate ale compușilor toxici relevanți cu aprox. 80-99% sunt substanțiale, conducând astfel la mențiunea relevantă privind riscuri pentru sănătate probabil reduse. 

Mai specific, BfR a constatat: 

  • Reduceri ale nivelurilor pentru nouă HPHC (compuși nocivi și potențial nocivi) din aerosolul IQOS, de 80% până la peste 99% comparativ cu fumul de țigară. 
  • Rezultatele sale au fost comparabile sau concordante cu rezultatele evaluării PMI. 
  • Constatările sunt în mare parte concordante cu studiile recente, inclusiv cele realizate de Li et al. (aici); Farsalinos, et al. (aici); Bekki et al. (aici); Laboratorul pentru Tutun din cadrul FDA, SUA (aici).
  • „Nivelurile puternic reduse ale HPHC în emisiile de la dispozitivul HNB analizat sunt susceptibile să reducă expunerea la substanțele toxice.”
  • Compensarea într-un mod care ar putea depăși reducerile HPCH este „improbabilă”. 

BfR a măsurat și a raportat valorile pentru materia uscată fără nicotină (adică „gudron” din aerosolul IQOS. Totuși, potrivit BfR, este clar că compararea acestor niveluri cu nivelurile detectate în fumul de la țigările convenționale ar induce în eroare, din cauza următoarelor: 

  • Nivelul ridicat de compuși toxici din fumul de țigară, din gudron, compuși care sunt semnificativ reduși în aerosolul IQOS. 
  • Conținutul ridicat de apă și umectant (ingrediente care contribuie la formarea aerosolului) din  materia uscată fără nicotină (NFDPM) aferentă aerosolului IQOS, spre deosebire de fumul de țigară.

Citește și Soluții pentru a fuma cu mai puține riscuri 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te