Țările fragile, tot mai aproape de colaps din cauza pandemiei de COVID, care accentuează foametea

DE Miruna Moldoveanu | 01.03.2021 - 15:36
Cele mai sărace țări ale lumii ar putea suferi de foame din cauza pandemiei de COVID/FOTO: Getty

Mai multe asociaţii britanice specializate în ajutor internaţional au avertizat luni cu privire la riscul unei accentuări a foametei şi a crizei umanitare în anumite ţări fragile, cum ar fi Yemenul, din cauza pandemiei de COVID, scrie AFP.

SHARE

Părţi din Yemen şi din Sudanul de Sud sunt deja în pragul foametei, care ameninţă şi Afganistanul şi Republica Democrată Congo, a declarat în ultimul său raport Comitetul de urgenţă în caz de dezastre (Disasters Emergency Committee, DEC), care reuneşte 14 asociaţii britanice, printre care Crucea Roşie britanică, Oxfam şi Save the childen.

"Persoanele care trăiesc în locuri periculoase din cauza conflictelor, violenţelor şi dezastrelor climatice fac faţă pandemiei de coronavirus cât de bine pot, însă soarta este împotriva lor", a declarat Saleh Saeed, director executiv al DEC, în cadrul unei conferinţe virtuale a Naţiunilor Unite consacrate Yemenului.

"Repercusiunile pandemiei au paralizat economiile, făcând ca populaţiile cele mai sărace din lume să fie şi mai sărace", a adăugat el. "Fără sprijin continuu, numeroase vieţi se vor pierde, nu doar din cauza COVID-19, ci şi a impactului economic al virusului", a completat acesta.

 

Din cauza pandemiei de COVID, țările sărace, lovite de foameteÎn total, ONU a cerut în timpul acestei conferinţe virtuale găzduite de Elveţia colectarea a 3,85 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro) pentru a combate foametea din Yemen.

În noiembrie, guvernul conservator britanic a declarat că şi-a redus propriul buget de ajutor internaţional cu aproximativ patru miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de euro), declanşând în plină pandemie nemulţumirea asociaţiilor umanitare.

Reducerea ajutorului internaţional acordat Yemenului va avea drept rezultat "continuarea procesului lent, dureros şi indecent, care înfometează până la moarte" milioane de persoane, a declarat luni la BBC fostul ministru pentru Dezvoltare Internaţională, Andrew Mitchell, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.