Sunteți magnet pentru țânțari? Pentru cine au țânțarii „predilecție”

DE Elena Andrei | 07.11.2022 - 19:05
De ce țânțarii îi mușcă pe unii oameni mai mult decât pe alții/ foto: science.com

Ați constatat vreodată că vă sunteți preferați de țânțari mai mult decât alții? Înseamnă că sunteți un magnet pentru țânțari. Există o explicație științifică pentru asta.

SHARE

20% dintre oameni sunt irezistibili pentru țânțari

Studiile au arătat că aproximativ 20% dintre oameni sunt deosebit de irezistibili pentru țânțari, motiv pentru care sunt mușcați mai des decât ceilalți.

Există o mulțime de factori care ar putea juca un rol în acest sens. Iată câțiva dintre ei:

Grupa sanguină

Aproximativ 85% dintre oameni secretă prin piele un semnal chimic care indică grupa de sânge pe care o au, în timp ce 15% nu o fac. Studiul a arătat că țânțarii sunt, de asemenea, mai atrași de cei care secretă decât de cei care nu secretă, indiferent de grupa de sânge pe care o au.

Dioxid de carbon

Una dintre modalitățile prin care țânțarii își localizează țintele este mirosirea dioxidului de carbon emis în respirația acestora. Pentru a face acest lucru, ei folosesc un organ cu care pot detecta dioxidul de carbon de la o distanță de până la 164 de metri. Persoanele care expiră mai mult dioxid de carbon, în general, persoanele mai mari, atrag mai mulți țânțari decât altele. Acesta este motivul pentru care, în mod normal, copiii sunt mușcați mai rar decât adulții.

Temperatura corpului îi atrage

Țânțarii își găsesc victimele mirosind acidul lactic, acidul uric și alte substanțe eliminate prin transpirația noastră și sunt atrași și de temperaturile mai ridicate ale corpului, motiv pentru care s-ar putea să vă găsească irezistibil atunci când faceți exerciții fizice.

Sarcina

Studiile arată că femeile însărcinate atrag aproximativ de două ori mai multe înțepături de țânțari decât celelalte. Acest lucru s-ar putea datora faptului că acestea au o temperatură corporală mai ridicată decât în mod normal și expiră cu 21% mai mult dioxid de carbon decât ceilalți.

De ce țânțarilor le place să ne muște gleznele și picioarele

Alte cercetări au sugerat că tipurile și volumul special de bacterii care trăiesc în mod natural pe pielea umană influențează atractivitatea noastră pentru țânțari. Faptul că țânțarii sunt atrași de volumul de bacterii din pielea noastră ar putea fi motivul pentru care sunt în mod special predispuși să ne muște gleznele și picioarele, deoarece acestea au în mod natural colonii de bacterii mai robuste decât alte părți ale corpului nostru.

Berea

Potrivit unui studiu publicat în PubMed, doar o singură sticlă de bere vă poate face mai atractivi pentru țânțari. Cu toate acestea, este încă un mister de ce sunt atrași de băutori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te