Studiu: vaccinul anti-COVID Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor cu obezitate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.03.2021 - 17:52
Vaccinul anti-COVID Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor cu obezitate. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea

Vaccinul împotriva COVID dezvoltat de Pfizer BioNTech ar fi mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate, arată o cercetare făcută în Italia și citată de ziarul The Guardian.

SHARE

Cercetătorii italieni de la Instituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma au descoperit, în cadrul unui studiu derulat pe aproape 300 de angajați din domeniul sanitar, că persoanele cu obezitate care s-au vaccinat împotriva coronavirusului aveau circa jumătate din anticorpii înregistrați la persoanele fără probleme cu greutatea.

Astfel, persoanele obeze ar putea avea nevoie de o doză suplimentară pentru a se asigura că sunt protejate de boală, scrie The Guardian

Citește și: Gheorghiţă: Programarea la vaccinare a persoanelor din etapa a treia, disponibilă după 15 martie

Studii anterioare au arătat că obezitatea, care înseamnă un indice de  masă corporală mai mare de 30, crește riscul de deces în cazul pacienților cu COVID cu aproape 50%, iar rata de spitalizare cu circa 113%.

O explicație ar fi că persoanele obeze au și alte probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare sau diabet de tip 2, care de asemenea vulnerabilizează persoanele la infectarea cu coronavirus, dar grăsimea în exces din organism poate cauza și schimbări metabolice, precum rezistența la insulină și inflamația, care pot determina organismul să reacționeze mai greu când contractează o infecție.

Noul studiu, care nu a fost confirmat și de alte cercetări, arată că persoanele cu obezitate se pot confrunta cu aceeași problemă – a reacției greoaie a organismului – și în cazul administrării vaccinului anti-COVID.

Citește și: EXCLUSIV Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi soluția pentru persoanele cu obezitate 

Aldo Venuti, de la Instituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, și colegii săi au analizat situația a 248 de angajați din domeniul sănătății, care au primit cele două doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech.

La șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze, 99,5% dintre ei dezvoltaseră un răspuns imun, având mai mulți anticorpi decât persoanele care au trecut prin boală. Cu toate acestea, răspunsul imun a fost scăzut în cazul persoanelor supraponderale și obeze.

„Având în vedere că obezitatea reprezintă un risc major pentru morbiditate și mortalitate în cazul pacienților cu COVID-19, este obligatoriu să elaborăm un plan eficient de vaccinare pentru acest subgrup. Dacă datele obținute de noi vor fi confirmate și de alte studii, mai ample, ar putea fi necesară administrarea unei a treia doze de vaccin sau o doză mai mare în cazul persoanelor cu obezitate”, au arătat cercetătorii italieni.

Citește și: Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, procent de circa 99% de pacienți vindecați de COVID

Și profesorul de imunologie Danny Altman, de la Imperial College London, a explicat că „am știut mereu că indicele de masă corporală este un indicator al răspunsului imun deficitar al organismului la vaccinuri, deși studiul se bazează pe un eșantion mic. Cercetarea arată că a avea o populație vaccinată nu este sinonim cu a avea o populație imunizată”.

Într-un alt studiu, profesorul Danny Altman și colegii săi de la Imperial College London au arătat că reinfectarea cu COVID a fost mai frecventă în cazul persoanelor cu a persoanelor cu un indice de masă corporală de peste 30 și că răspunsul imun în urma contractării virusului este mai scăzut în cazul acestor persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te