Studiul, condus de oamenii de știință de la Universitatea din Milano, a analizat tampoane orofaringiene colectate de la 39 de pacienți în perioada septembrie 2019 - februarie 2020, care s-au internat cu simptome de gripă severă.
Cercetarea a fost publicată de revista medicală Emerging Infectious Diseases.
Primul focar COVID-19 a fost raportat în Wuhan, China, în decembrie anul trecut - deși autoritățile chineze au admis că au existat cazuri care datează din noiembrie, ridicând dubii cu privire la transparența datelor oficiale făcute publice.
Studiul din Italia a furnizat dovezi suplimentare că virusul s-ar fi putut răspândi mult mai devreme decât se credea inițial, fiind prezent în Europa deja în toamna anului 2019.
Studiul modifică substanțial dovezile anterioare care au raportat primul caz oficial italian la sfârșitul lunii februarie 2020.
Primii pacienți din Italia confirmați cu boala au fost raportați pe 21 februarie, fiind dintr-un oraș din nordul orașului Milano, Lombardia.
Oamenii de știință din Milano au identificat infecția COVID-19 într-un tampon luat la începutul lunii decembrie 2019 de la un băiat de 4 ani, care locuia lângă Milano și a dezvoltat mai întâi tuse și alte simptome.
Copilul a dezvoltat simptome de răceală și gripă în noiembrie și apoi o erupție asemănătoare rujeolei la începutul lunii decembrie. Încă nu este clar dacă a infectat alți membri ai familiei.
Luna trecută, un studiu separat realizat în Italia a sugerat că coronavirusul ar fi putut circula în țară încă din septembrie 2019.
Italia este o țară extrem de frecventată de turiști chinezi, mai ales în sezonul vară-toamnă.
Citește și Raport bomba al Universității Cambridge: SARSCoV2 nu e din Wuhan.
Un alt studiu elaborat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge arăta că noul cronavirus ar fi apărut într-o zonă mai la sud de Wuhan, China, și a început să infecteze oameni încă din septembrie 2019.
Cercetătorii au analizat tulpinile de virus folosind o rețea filogenetică, un algoritm care poate cartografia mișcarea globală a organismelor prin mutația genelor acestora.
Semne timpurii i-au determinat să caute mai departe, la sud de orașul Wuhan - unde infecțiile cu noul coronavirus au fost raportate pentru prima dată în decembrie.
„Ceea ce reconstruim în rețea este prima răspândire semnificativă între oameni”, a spus expertul în genetică al Universității din Cambridge, Peter Forster.
CNN a obținut 117 pagini de înregistrări interne de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care conțin numeroase cazuri și decese în număr mult mai mare decât cele furnizate publicului și lumii de către Guvernul chinez.
Din documente reiese că oficialii locali din Wuhan - capitala și cel mai mare oraș din provincia Hubei - au încercat să limiteze informațiile despre noua gripă la începutul lunii decembrie.
Comisia de sănătate din Wuhan interzicea spitalelor să dea comunicate despre boală.
Un al doilea ordin de a nu se comunica datele reale a fost dat la începutul lunii ianuarie.
Epidemiologii străini s-au întrebat adesea de ce colegii lor chinezi au permis distrugerea animalelor din piața din Wuhan, ceea ce a făcut aproape imposibil de găsit animalul care a transmis SARSCoV2 și astfel și pe „pacientul zero”, elemente cheie pentru înțelegerea modului de transmisie.
În urma studiilor recente, este posibil ca epidemiologii chinezi să fi știut că epidemia a început în altă parte, în Wuhan, și prin mutația virusului, să fi izbucnit, doar, un mare focar.
Președintele chinez, Xi Jinping,a anunțat epidemia la 20 ianuarie 2020, iar Wuhan a fost închis pe 23 ianuarie.