90% dintre efectele secundare în fază acută experimentate de 2.930 de persoane după ce au primit vaccinul la un centru de vaccinare administrat de Ministerul Apărării au provit din stresul cauzat de teama de vaccinare.
Cei din grupa de vârstă mai tânără au reprezentat cea mai mare parte dintre cei afectați, potrivit analizei efectuate la centrul Chiyoda Ward din Tokyo.
Întrucât Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării nu a studiat relația cauzală dintre stres și efectele secundare, spitalul intenționează să propună autorităților locale și altor entități măsuri de relaxare la centrele de vaccinare până vor fi făcute studii specifice.
Teama de vaccinare are la bază, potrivit unui sondaj la centrul respectiv, faptul că vaccinul „e nou”.
Ministerul Apărării a deschis centrul de vaccinare din Tokyo la 24 mai și a fost primul care a folosit vaccinul produs de Moderna Inc. în țară, colectându-se și date despre efectele secundare.
Un total de 1.201.688 de persoane au fost vaccinate până la 24 septembrie. O analiză a arătat că 2.930 de persoane, sau 0,24%, au dezvoltat reacții adverse în faza acută - în decurs de 30 de minute de la primirea injectării - cum ar fi erupții cutanate sau senzație de instabilitate.
Citește și
ECDC: Zece ţări din UE sunt într-o situaţie COVID „foarte îngrijorătoare”
INSP: Riscul de a muri de COVID, de peste 20 de ori mai mare în cazul celor nevaccinaţi
Femeile au reprezentat 68,2% din cazuri. Toți și-au revenit și nimeni nu a prezentat perimentat șoc anafilactic.
În plus, dintre cei care au avut efecte secundare în fază acută, 2601, sau 88,8%, au părut să aibă reacții induse de stres. Acest lucru a fost observat în simptome, inclusiv hiperventilație din cauza nervozității sau anxietății extreme, sau ceea ce este cunoscut sub numele de „reflex vasovagal”, cum ar fi leșinul sau scăderea tensiunii arteriale.
Astfel de efecte secundare au fost predominante în rândul tinerilor, cei din grupa de vârstă 20-34 de ani reprezentând mai mult de o treime din total.
Spitalul Central al Forțelor de Apărare intenționează să compileze datele într-o lucrare și să le trimită unui jurnal științific.
„Vaccinul este considerat a fi sigur, dar a devenit clar că un anumit număr de oameni au simțit stres din cauza vaccinării”, a declarat colonelul Shuichi Kawano de la Forța de Apărare Terestră, responsabil de centrul de vaccinare în masă. „Cu cât sunt mai tineri, cu atât au simțit mai mult anxietatea.”
Pe viitor, spitalul intenționează să includă pe formularul de cerere de vaccinare dacă persoana simte anxietate, în care caz persoana ar trebui să se întindă pentru administrarea vaccinului.
Spitalul a analizat, de asemenea, efectul secundar denumit „braț Moderna”, în care zona în care s-a administrat vaccinul devine umflată și roșie la câteva zile după administrare.
Din 42.017 persoane care au venit la centru pentru a doua doză în perioada 1-7 iulie, 2,369, sau 5,6%, au avut o astfel de reacție.
Simptomele au apărut la patru până la 21 de zile după vaccinare, majoritatea aparând după șapte zile. Recuperarea a durat de la una la 34 de zile, cea mai rapidă fiind după cinci zile.
Dintre cei care au avut astfel de simptome, femeile au reprezentat 1.950, sau mai mult de 80%. Spitalul a speculat că rata mai mare pentru femei s-ar putea datora diferențelor de gen în ceea ce privește capacitatea imunitară, hormonii și obiceiurile de viață.
„Este ușor să faceți față reacțiilor induse de stresul mintal în urma vaccinării, iar autoritățile ar trebui să fie mai bine informate despre acestea”, a declarat Hiroyuki Moriuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea Nagasaki.
„Obținând date mai detaliate bazate pe vârstă și sex, vom avea o idee mai bună despre grupurile care ar trebui să primească mai multă atenție și vom putea face un protocol mai bun pentru vaccinarea în masă.”