Studiu israelian: O cană de Kefir vă poate vindeca de COVID-19 sever. Combate furtuna de citokine

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.04.2021 - 22:34
Prof. Raz Jelinek și Orit Malka, încrezători în Kefir/ Foto: israelhayom

Cercetări preclinice efectuate de oameni de știință israelieni, publicate în Microbiome, indică faptul că iaurtul probiotic Kefir ar putea fi utilizat pentru a trata furtunile de citokine cauzate de coronavirus, o consecință foarte gravă a bolii.

SHARE

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion (BGU) din Negev declară că au identificat molecule din Kefir care sunt eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni inflamatorii, inclusiv periculoasele „furtuni de citokine” cauzate de COVID-19.

Kefirul, care este similar cu iaurtul, dar cu o consistență mai subțire, este o băutură fermentată produsă prin inocularea laptelui de vacă sau de capră cu amestecuri de microorganisme, cum ar fi drojdia și bacteriile.O furtună de citokine este atunci când sistemul imunitar al corpului intră în exces de protecție și atacă propriile organe - una dintre principalele cauze de deces la pacienții cu COVID-19.

Cercetarea a fost realizată de doctorandul Orit Malka și de prof. Raz Jelinek, vicepreședinte și decan pentru cercetare și dezvoltare la BGU și a fost publicată recent în jurnalul Microbiome.

Cu câțiva ani înainte de pandemia de coronavirus, Malka a observat că iaurtul are un efect terapeutic și a început să-l studieze în laboratorul lui Jelinek, au declarat cei doi pentru The Jerusalem Post.

Aceștia au identificat molecule din iaurt care aveau proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii puternice.

Kefirul combate furtuna de citokine

„Unul dintre principalele motive pentru care oamenii mor de COVID este furtuna de citokine”, a declarat Jelinek.

„Citokinele sunt molecule imune care sunt concepute pentru a ajuta organismul să lupte împotriva invadatorilor precum virusurile. Dar, în anumite circumstanțe, iar oamenii de știință nu știu exact de ce, corpul intră într-un fel de overdrive și secretă multe citokine - atât de multe, încât te omoară. Așa se întâmplă în timpul bolii COVID.”

Citește și

STUDIU Bacteriile intestinale pot influența severitatea COVID-19

STUDIU Apariția „furtunii de citokine” la unii pacienți COVID, prezisă cu ajutorul unor markeri

 

„Aveam deja cunoștință despre aceste molecule din iaurt cu proprietăți antiinflamatorii”, a spus Jelinek. „Așadar, când a început COVID, ne-am gândit să vedem dacă aceste molecule pot ajuta împotriva furtunilor de citokine.”

Jelinek și Malka au indus furtuni de citokine la șoareci. Șoarecii care nu au fost tratați cu molecule din iaurt au murit, iar cei tratați au avut o recuperare completă. Moleculele nu numai că au eliminat furtuna de citokine, ci au și restabilit echilibrul sistemului imunitar.

„A fost cu adevărat remarcabil”, a spus Jelinek.

Ei au administrat moleculele prin gură, puse în apă, de unde au intrat în sistemul digestiv al șoarecilor la fel ca o băutură normală.

În timpul pandemiei, Jelinek și Malka sperau că pot administra aceste molecule pacienților care se aflau în stare critică. Dar obstacolele de reglementare au întârziat procesul și nu au reușit să se implice în tratament.

Kefirul ca atare e o băutură, dar molecule extrase sunt medicament

Următorul lor pas este de a efectua studii clinice cu alte furtuni de citokine.

„Furtunile cu citokine nu se întâmplă numai la bolnavii COVID”, a spus Jelinek. „Aceasta este o situație foarte gravă, cu foarte puține tratamente împotrivă.”

Cercetătorii vor crea o companie de start-up sub umbrela BGN Technologies pentru dezvoltarea și comercializarea ulterioară a tehnologiei. Compania ar trebui să fie lansată oficial în următoarele câteva săptămâni, iar apoi vor strânge fonduri pentru efectuarea de experimente clinice, a spus Jelinek.

Sperăm că procesele vor începe în câteva luni, a spus el.

Prof. Eran Segal, biolog la Institutul de Științe Weizmann, care a publicat pe larg despre subiectul probioticelor, a spus că „sunt un puternic adept al probioticelor atunci când sunt administrate corect și după o cercetare adecvată care arată beneficiile”, însă a atras atenția că există „o mulțime de probiotice care nu fac nimic".

„Potențialul este uriaș”, a adăugat el.

Profesorul Jelinek consideră că testele de laborator se vor întinde pe mai multe luni, dar, corect, chiar dacă moleculele provin din iaurt pe care oamenii îl pot mânca în fiecare zi, acestea ar fi considerate un medicament și vor trebui să fie supuse controlului complet al oricărui medicament nou înainte de a primi aprobarea.

Moleculele din Kefir combat și holera

Ca atare, compania va porni pe mai multe direcții în același timp pentru a accelera procesul de aprobare: aditiv alimentar, probiotic sau supliment . 

Jelinek a spus că el și Malka au făcut alte experimente cu Kefirul și au putut, de asemenea, să demonstreze că moleculele au potențialul de a combate bacteriile patogene.

Mai exact, au arătat că moleculele au reușit să reducă semnificativ virulența agentului cauzator al holerei, a spus el.

Aceasta este prima demonstrație că virulența bacteriilor patogene umane poate fi atenuata de moleculele secretate în produsele lactate probiotice, cum ar fi iaurtul sau Kefirul, a spus Jelinek.

„Nu credeam că există mecanisme moleculare care să dovedească un efect terapeutic. Acum știm.”

Până la parcurgerea procesului anevoios al aprobărilor, o cană de Kefir pe zi e cât se poate de benefică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te