STUDIU Adrenalina salvează viața pacienților, dar le distruge creierul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.07.2018 - 15:15
Foto Gulliver/Getty Images

Când inima unui pacient se oprește, injecția cu adrenalină este folosită de doctori doar ca ultimă soluție pentru a resuscita acest organ vital.

SHARE

Este o procedură de rutină în camerele de gardă, dar un studiu nou ridică unele semne de întrebare cu privire la siguranța și eficiența aceste intervenții devenită de rutină.

Adrenalina crește fluxul de sânge spre inimă și, astfel, crește șansele pentru repornirea mușchiului cardiac. Totuși, substanța reduce, în același timp, circulația sângelui în micile vase de din creier, ceea ce poate provoca leziuni cerebrale.

Un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și publicat de New England Journal of Medicine a descoperit că o treime (33%) dintre pacienții care au supraviețuit unui stop cardiac și care au primit o injecție cu adrenalină au rămas, ulterior, într-o stare vegetativă sau nu au mai fost capabili să meargă și să aibă grijă de ei.

Prin comparație, doar 18% dintre supraviețuitorii care au fost tratați cu o soluție placebo au trecut prin astfel de probleme.

Studiul a mai descoperit că folosirea adrenalinei aproape dublează riscul unor leziuni neurologice severe la cei care supraviețuiesc unui stop cardiac, în condițiile în care manevra nu ar fi, totuși, atât de eficientă din punct de vedere al ratei de supraviețuire, a declarat pentru Newsweek cercetătorul principal Gavin Perkins.

„Am descoperit că beneficiile adrenalinei sunt minime – doar un pacient în plus supraviețuiște din 125 tratați astfel, în schimb folosirea adrenalinei dublează riscul unor leziuni cerebrale severe”, a precizat Perkins, profesor de Medicină de Urgență la Warwick Medical School din Marea Britanie.

Majoritatea persoanelor care suferă de stop-cardiac brusc – când inima se oprește din bătut din cauza unei defecțiuni electrice în mușchi – mor din cauza acestei probleme, potrivit Institutului Național american de Sănătate. Pe de altă parte, Asociația Americană a Inimii a raportat că peste 475.000 de persoane mor în SUA, în fiecare an, din cauza stopului cardiac.

În mod normal, doctorii intervin inițial prin masaj cardiac. Dacă această operațiune nu funcționează, atunci mai este administrată și o injecție de epinefrină, a explicat pentru Newsweek dr. Clifton Callaway, profesor de medicina de urgență la Universitatea din Pittsburgh.

Administrarea de adrenalină a devenit o practică obișnuită în urmă cu 55 de ani. Intenția din totdeauna a fost ca administrarea substanței să facă masajul cardiac mai eficient. „Specialiștii au considerat că dacă îi dai pacientului un medicament precum epinefrină, poți crește presiunea sângelui în timpul masajului cardiac”, a declarat Callaway, care nu a fost implicat în studiu.

Pentru a testa această idee, paramedicii din anumite zone ale Marii Britanie au primit pachete cu seringi pre-umplute fie cu adrenalină, fie cu o substanță placebo, pe care să le folosească la pacienții cu stop cardiac. Paramedicii au fost instruiți să folosească injecțiile doar dacă încercările inițiale de resuscitare prin masaj cardio-pulmonar sau defibrilare nu au funcționat.

Locuitorilor din zonele unde s-a desfășurat studiul au fost informați despre această cercetare și li s-a oferit opțiunea de a purta brățări cu mențiunea „fără studiu”, dacă nu doreau să participe.

În timpul studiului, din cei 4012 pacienți tratați cu adrenalină, 130 au supraviețuit încă lună, prin comparație cu 94 dintre cei 3995 de pacienți care au primit placebo. Totuși, un număr semnificativ de persoane care au supraviețuit au suferit leziuni cerebrale.

Asfel, din cei 128 de pacienți care au primit adrenalină, 40 au avut leziuni cerebrale, prin comparație cu numai 17 dintre cei 91 de pacienți cu placebo.

„Deși prin folosirea adrenalinei, rata de supraviețuire e mai mare, totuși supraviețuitorii nu o duc atât de bine”, a declarat Calloway. „Cred că va trebui să ponderăm aceste noi informații, pentru a vedea care este doza corectă și modul cum poate fi folosit acest medicament”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te