Ceea ce înseamnă că statul a plătit, în medie, 6,7 lei pentru fiecare pereche de mănuși de unică folosință.
Firma Chronos Trade Medical, abonată la contractele cu spitalele de stat, a sponsorizat cu 70.000 lei Societatea Națională pentru Transfuzie Sanguină din România pentru susținerea manifestărilor pentru a XXV-a Conferință Națională de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională, din anul 2018.
Pandemia în România
În plină pandemie de coronavirus, spitalele publice de stat se confruntă cu o criză acută generată de lipsa echipamentelor medicale. Cadrele medicale din întreaga țară atrag zilnic atenția asupra faptului că nu mai au echipamente de protecție pentru a putea să se implice în salvarea pacienților infectați cu virusul COVID-19. Nu se știe când vor ajunge testele rapide pentru depistarea coronavirusului, nici ventilatoarele pentru salvarea pacienților și nici echipamentele de protecție pentru medici și asistente.
Pentru a suplini toate aceste neajunsuri, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență 11/2020 prin care s-a decis ca toate echipamentele și produsele de „urgență medicală” să fie achiziționate în regim de urgență cu derogare de la legea achizițiilor publice.
Așa a ajuns Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să fie desemnată drept ca instituția abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru pentru acoperirea necesităților cuprinse în Nomenclatorul produselor stocuri de urgență medicală.
11,8 milioane lei pentru „dr.”
ONAC a anunțat că a semnat un contract cadru prin care a achiziționat 1,75 milioane bucăți de mănuși de unică folosință cu manșetă medie de la compania Chronos Trade Medical SRL, în data de 28 februarie 2020. Valoarea contractului cu tot cu TVA a fost stabilită la 11.797.571 lei.
Un calcul simplu arată că fiecare pereche de mănuși costă, în medie, 6,7 lei. Întregul lot ar trebui să fie livrat într-un termen de 90 de zile calendaristice de la data semnării contractului. Adică până la finalul lunii mai. Conform informațiilor publice, acordul cadrul va fi valabil până când va fi ridicată starea de urgență de către Ministerul Sănătății sau Organizația Mondială a Sănătății.
Mănuși la preț umflat
Firma Chronos Trade Medical are ca domeniu de activitate vânzarea produselor farmaceutice. Conform propriului site, firma distribuie mai multe tipuri de echipamente medicale, inclusiv mănuși de protecție citostatică produse de compania olandeză Shieldskin. Pe site-ul anderco.eu, cu reprezentanțe în Marea Britanie și Irlanda, se pot achiziționa mănuși produse de Shieldskin la prețuri mult mai mici față de prețul la care a achiziționat România.
În funcție de tipul de mănuși prețul unei perechi variază între 1,6 lei și 7,5 lei. De exemplu, mănușile de tipul „Shieldskin Extreme White Nitrile 300 Di Gloves” din nitril, lungi de 300 mm, care se folosesc în laboratoare de analiză, inclusiv cele chimice, costă nu mai puțin de 16,9 euro per cutia de 100 de bucăți. Ceea ce înseamnă că o pereche de mănuși de unică folosință de acest tip costă 17 eurocenți, adică 80 de bani.
Cele mai scumpe mănuși sunt „Shieldskin Orange Nitrile 300 Sterile Gloves” care costă 30,75 euro o cutie cu 20 de perechi. Adică în jur de 1,5 euro, cam 7,2 lei perechea.
Consilier onorific la Parlament
Firma Chronos Trade Medical, patronată și administrată de Răzvan Mihai Călin, a donat 70.000 lei Societății Naționale pentru Transfuzie Sanguină din România pentru organizarea unei conferințe.
Răzvan Mihai Călin este prezentat de revistele de specialitate ca responsabil de Politici Publice în Sănătate. Conform CV-ului său publicat pe LinkedIn, a făcut facultatea, masterul și doctoratul la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Din martie 2009 până în septembrie 2012, a fost consilier în Comisia de Sănătate și cea de Drepturile Omului din Camera Deputaților. Apoi și-a continuat activitatea la Comisia de Sănătate de la Senat.
Contactat telefonic, Răzvan Mihai Călin a spus că a lucrat doar ca consilier onorific la Comisia pentru Drepturile Omului. „Am lucrat ca consilier onorific pe vremea când era președinte domnul deputat Nicolae Păun. Nu am lucrat absolut niciodată la vreo Comisie de Sănătate. Nu am lucrat la Comisia de Sănătate de la Senat. Acest lucrur este o greșeală. Nu am lucrat la nici o comisie de sănătate. Ceea ce apare pe LinkedIn este o greșeală. Sunt doctor, dar nu sunt doctor în științe medicale, sunt în științe politice”, a declarat Mihai Călin.
„ONAC a estimate contractul la 21 milioane lei”
Patronul firmei Chronos Trade Medical, Răzvan Mihai Călin, a mai spus pentru Newsweek România că a avut un atu la licitație."Noi am fost singurii participanți care ne-am luat angajamentul că în 90 de zile vom aduce mănuși. Este vorba de mănuși sterile cât și nesterile cu manșetă medie sau lungă. Și să poată fi încadrate în categoria PPE 3. Este vorba de mănușile de categoria a treia specială.
Ei au estimat la ONAC 16 lei perechea. Valoarea totală a fost estimată la 21 milioane lei fără TVA. Valoarea finală a contractului a fost de 9,9 milioane fără TVA. Noi le-am ofertat patru tipuri de mănuși. Producătorii au spus că pot livra primele mănuși sterile la două săptămâni după semnarea contractului subsecvent, care deja au ajuns, iar celelalte până la începutul lunii aprilie.
Mănușile de categorie înaltă au fost vândute cu 11,8 și 12,5 lei perechea, iar cele nesterile între 2 și 4 lei perechea, în funcție de material. Noi avem alte prețuri de la producător, având în vedere criza care a apărut. Prețurile la mănuși au crescut de două ori, de trei ori. Noi acum cumpărăm mănușile mai scumpe de 3,5 ori. Până acum am facturat puțin peste două milioane lei”, a mai declarat Răzvan Călin.
Contracte de 27 milioane lei în 2019
În anul fiscal 2018, firma lui Călin a raportat un profit net de 1,65 milioane lei la o cifră de afaceri netă de 5,2 milioane lei.
În anul 2019, firma Chronos Trade Medical a câștigat zece licitații organizate de mai multe spitale din țară. De exemplu, a semnat șase acorduri cadru de șapte milioane lei cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș pentru consumabile medicale, filtre de plasma sanguine și seringi.
Cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C. T. Nicolau a semnat un acord cadru pentru furnizarea de seturi de afereză pentru recoltare trombocite, plasmă și eritrocite în valoare de 14,1 milioane lei. O altă licitație de aproximativ șase milioane lei a fost câștigată la Institutul Clinic Fundeni. Valoarea cumulată a celor zece contracte se învârte în jurul sumei de 27 milioane lei.