Un studiu identifică șapte noi „descendenți” ai virusului, ce au evoluat independent unul de celălalt și par să prezinte aceeași mutație genetică.
Schimbarea se observă într-o genă care influențează modul în care virusul intră în celula gazdă, sugerând că ar putea face aceste variante mai contagioase.
„Cred că există o semnătură clară în evoluția virusului”, a declarat Jeremy Kamil, coautor al studiului.
Noile variante au fost observate în întreaga țară, dar este greu de spus cât de răspândite sunt sau de unde au început, deoarece SUA efectuează secvențierea genomului doar la o mică parte din teste.
Riscul mutațiilor este ca o nouă variantă să fie mai contagioasă sau mai mortală decât predecesoarele. Exact acest lucru s-a întâmplat cu tulpina B.1.1.7 - supranumită „varianta britanică” - care se răspândește acum rapid în SUA.
Se estimează că este cu până la 45 la sută mai transmisibilă și cu până la 70 la sută mai mortală. Experții avertizează că această nouă variantă ar putea fi dominantă în SUA până în martie.
SUA administrează 1,66 milioane de doze de vaccin pe zi, iar media pe șapte zile a noilor infecții a scăzut sub 100.000 de vineri pentru prima dată în trei luni.