Descoperirea unui medic român care ar putea salva viețile bolnavilor de cancer. Costă câțiva dolari

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.12.2022 - 10:01
Victor Velculescu - Foto: Nature

Un medic român beneficiază de fonduri uriașe pentru a pune la punct un test care ar descoperi cancerul într-o fază incipientă pentru ca maladia să poată fi tratată.

SHARE

Doctorul Victor Velculescu este co-director și profesor de oncologie, patologie, medicina și biologia cancerului la Centrul de Cancer „Sidney Kimmel“ din cadrul Universități de Medicină „Johns Hopkins”, Baltimore. El a primit o finanțare uriașă pentru cercetare.

Este membru de onoare al Academiei Române și membru al Academiei asociației americane de cercetare în cancer

Cea mai importantă provocare pentru medicul Victor Velculescu este să realizeze un test de sânge ieftin pe baza căruia să se poată detecta cancerul pulmonar. 

Citește și: Boala ciudată a soldaților SUA care au luptat în Irak, descoperită de un român. Închis de comuniști

El a inventat o biopsie lichidă, care poate detecta maladia cât este încă într-o stare incipientă și când este tratabilă. În acest moment, cercetările sunt foarte avansate, 15.000 de oameni participând la ultima etapă de analiză înainte de aprobările finale și de punerea pe piață. Pentru asta, medicul și echipa sa au nevoie de fonduri uriașe.

Descoperirea sa dă speranțe uriașe omenirii și preconizează că, în următorii 50 de ani, cancerul ar putea fi tratat la fel cum în prezent sunt tratate bolile cronice.

Presa americană a scris că medicul s-a aflat doi ani la rând pe lista scurtă a candidaților pentru premiul Nobel în Medicină.

Citește și: Iohannis: „Spiritul acestor Sfinte Sărbători să ne lumineze sufletele. Uniţi suntem mai puternici”

O metodă unică

„Cariera mea în cercetarea geneticii cancerului a dus la multe descoperiri. În primii 10 ani, observații făcute de echipele noastre au dus la noi terapii. 

Am făcut prima secvențiere a unui genom al cancerului și această analiză detaliată a dus la dezvoltarea medicinei personalizate. Ca rezultat al studiilor noastre se pot face teste specifice care analizează un cancer și identifică terapia specifică cea mai folositoare pentru persoana respectivă. Analizele de țesut și sânge permit ajustarea rapidă a tratamentului. Prima și singura analiză genetică de cancer aprobată de FDA curent pe piață în America și în toată lumea a fost însă doar primul pas. A dus la realizarea aplicabilității acestei tehnologii în depistarea cancerului la persoane care nu prezintă simptome, în ideea de a interveni mai devreme și a avea o rată mai bună de succes în prevenirea și tratarea cancerului. Metodologiile curente nu sunt însă suficiente. Se estimează, de exemplu, că doar 6% din populația care fumează este testată pentru cancerul de plămâni.

 Un test de sânge, ușor de efectuat ca rutină anuală, împreună cu toate celalalte teste de sânge, implementat de toate cabinetele medicilor de familie, nu doar în America, dar și în restul lumii​,​ ar revoluționa capacitatea de monitorizare și prevenire a cancerului. Această nouă metodologie dezvoltată de noi se numește DELFI (DNA Evaluation of Fragments for Early Interception). Este o metodă ușor de implementat, care poate fi reprodusă la o scară mare, și accesibilă financiar. Aceasta tehnologie de depistare timpurie și intervenție rapidă utilizează inteligența artificială pentru a detecta orice fel de cancer, prin identificarea amprentelor universale ale cancerului în sânge. Și, deoarece fragmentarea este diferită în fiecare tip de cancer, tehnologia poate identifica unde este localizat și care este tipul de cancer. Tehnologia DELFI oferă perspectiva unei eficiențe a costului, ceea ce poate duce la o implementare la scară largă.”,a  spus profesorul citat de revistacultura.ro

O descoperire revoluționară

„Delfi Diagnostics strânge 225 de milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologia de detectare a cancerului pulmonar”, este articolul scris, în această vară, de technical.ly

Cu o testare care cuprinde15.000 de persoane în curs de desfășurare, comercializarea unui test de sânge accesibil pentru cancer este aproape, scrie sursa citată.

O sumă de 225 milioane de dolari s-ar putea strânge pentru continuarea cercetărilor, mai ales că anul trecut tot printr-o strângere de fonduri s-au colectat 100 milioane de dolari.

Concentrarea pe diagnosticarea cancerului

„Fondurile sunt folosite pentru testul mai sus amintit care urmărește depistarea precoce a cancerului pulmonar și a altor tipuri de cancer. Planul este de a crea un test de sânge accesibil care poate detecta mai multe tipuri de cancer. 

Testul ar fi administrat la un control anual în locul unei biopsii costisitoare, care se face abia după ce cineva începe să aibă probleme medicale sau simte un noduli.

Concentrarea Delfi pe diagnosticarea cancerului reflectă prevalența bolii, precum și costurile mari pe care le impune celor care suferă de aceasta. Cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces în SUA, depășită doar de bolile de inimă, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Societatea Americană de Cancer a raportat că prețurile pentru testarea cancerului pot varia de la 300 USD la peste 10.000 USD, costurile tratamentelor vizate depășesc adesea 100.000 USD pe an.

„Cancerul este o problemă globală de sănătate publică și abordarea acesteia necesită o soluție accesibilă în întreaga lume”, a spus dr. Victor Velculescu, CEO și fondator Delfi, într-un comunicat. „Credem că abordarea noastră este capabilă în mod unic de a furniza teste de înaltă performanță, rentabile și relevante din punct de vedere clinic pentru mai multe aplicații, pentru a satisface nevoile pacienților și furnizorilor de pretutindeni”.

Cum a ajuns medic

S-a născut în 1970, la București, dar șapte ani mai târziu a emigrat cu familia în Statele Unite. Tatăl său, arhitect, s-a ocupat de ridicarea unor biserici românești pe pământ american și s-au stabilit la Baltimore, oraș aflat la o oră de New York și Washington.

„Am avut norocul de ajunge la Universitatea Stanford. Mă gândeam că voi deveni medic, dar am realizat că îmi plăcea cercetarea, în special biologia moleculară, care formează substratul tuturor proceselor medicinei. Am terminat facultatea de științe biologice, participând încă de atunci într-un grup de cercetare puternic al departamentului de biochimie, un centru recunoscut pentru cercetarea proceselor moleculare de bază. Am avut parte de mentori buni în domeniul transportului intracelular, un domeniu apropiat de studiile lui George Palade.

În acea perioadă a studenției, am trăit intens, dar de la depărtare, căderea regimurilor comuniste și urmăream îndeaproape evoluția României. Cu entuziasmul tinereții, am făcut parte din grupul „Studenți pentru Democrație în Europa de Est”. Acest grup a călătorit în acea perioadă în Cehoslovacia și în Polonia, iar eu am inițiat o relație cu cei din România. Mergeam împreună cu alți studenți și predam engleza studenților din București la cursuri de vară.

Am optat apoi pentru programul combinat de medicină și doctorat la facultatea de medicină „Johns Hopkins”, în Baltimore, prima și cea mai cunoscută facultate de medicină în America. Aici am realizat că pasiunea mea este genetica umană, „genomics”, studierea cauzelor cancerului, ca boală genetică provocată de transformări anormale la nivelul ADN-ului. Studiile mele în ultimii 30 de ani ne ajută să înțelegem mai bine aceste schimbări și cum le putem folosi în noi terapii sau pentru îmbunătățirea diagnosticării. ​În 1995, în timpul doctoratului, am dezvoltat o metodă nouă pentru a vedea exprimarea simultană a tuturor genelor (tehnologia SAGE). Era ceva nou la acea vreme și am prezentat-o la o conferința UNESCO găzduită la Brașov în 1997”, a spus medicul potrivit sursei mai sus menționate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te