Lui Deborah Speirs de la Tollcross din Glasgow i s-a spus că are cancer intestinal în stadiul trei în martie 2021. În loc să opteze pentru operația tradițională, ea a acceptat ca operația să fie efectuată de un robot, condus de un chirurg.
După procedură și chimioterapie ulterioară, pacienta de 46 de ani nu mai are nicio tumoare canceroasă. Deborah a spus: „O operație este un cuvânt înspăimântător în sine. Nu m-am gândit niciodată la nimic în legătură cu o operație făcută de un robot condus de un chirurg.
„Anterior, am trăit o perioadă foarte traumatizantă pentru mine și familia mea. Cred cu adevărat că chirurgia robotică mi-a salvat viața.”
Robotul i-a salvat viața
Peste 60 de medici din NHS Scoția sunt instruiți în utilizarea chirurgiei robotizate, cu 15 aparate în funcțiune, arată BBC.
Sistemele robotizate da Vinci au patru brațe care pot ține o cameră și unelte chirurgicale. Chirurgul le operează de la o consolă din sala de operație. Roboții oferă chirurgilor o varietate de mișcări mai ample decât în chirurgia tradițională, cu precizie ridicată. Operațiile implică timpi de recuperare mai rapizi, cu șederi mai scurte în spital pentru pacienți.
Deborah a adăugat: „Când ți se spune că ești diagnosticat cu cancer, durează ceva timp pentru ca acest lucru să fie conștientizat, deoarece nu crezi că ți se va întâmpla niciodată.... Tehnologia este uimitoare și, iată, că mă plimb la câteva zile după operație.”
Operațiile colorectale, de urologie și ginecologie pot fi efectuate robotizat, precum și operații la cap și gât. În orice caz, chirurgul „deține în continuare controlul absolut asupra a tot ceea ce se întâmplă”.