Raport UE: Românii, cei mai bolnavi. Mor mai devreme cu 6 ani faţă de media blocului comunitar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.11.2019 - 19:53
physiciansweekly.com

Un raport al Comisiei Europene arată că România are cei mai puţini medici şi asistenţi, nu are aparatură suficientă, sistemul este subfinanţat, alimentaţia proastă, ceea ce duce la scăderea dramatică a vârstei de supravieţuire.

SHARE

Media UE a speranței de viață este de 80,9 ani, iar în România este de 75,3 ani.

Din punct de vedere al deceselor din cauza lipsei prevenției, România ocupă locul al patrulea în UE după Lituania, Letonia și Ungaria.

Factorii de risc comportamental sunt larg răspândiți, chiar dacă rata obezității la adulți este printre cele mai scăzute din UE, cea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30% dintre bărbați și 8% dintre femei fumează, iar fumatul regulat în rândul adolescenților este, de asemenea, la un nivel ridicat. 50% dintre bărbați consumă excesiv alcool, în mod regulat.

Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea românilor au atins un nivel minim istoric, potrivit raportului. Acestea sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 față de media UE de 9,8 %).

„Subfinanțarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populației. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populația îmbătrânește, iar baza de resurse se diminuează. Cheltuielile, limitate, sunt direcționate către spitale și asistența medicală acordată în spitale. Astfel se explică faptul că asistența primară și comunitară sunt în continuare subdezvoltate”, se mai arată în document.

Deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale este printre cel mai scăzut din Europa.

Tuberculoza rămâne o problemă gravă de sănătate publică în România, arată raportul. Numărul cazurilor a scăzut în ultimii ani, dar este în continuare cel mai mare din Uniunea Europeană. În 2017 au fost înregistrate circa 13.000 de cazuri.

De asemenea, rujeola rămâne o problemă de sănătate publică în România, cu 102.1 cazuri la un milion de oameni față de 26.2, media Uniunii Europene. Acest lucru este cauzat de rata scăzută a vaccinării, potrivit raportului.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, va merge pe 9 decembrie la Bruxelles, pentru discuții cu mai mulți miniștri ai Sănătății și cu noul comisar european pentru Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.