Raport declasificat al serviciilor secrete americane. Unde a izbucnit, de fapt, pandemia de Covid-19

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.06.2023 - 09:47
Pandemia de Covid a pus în pericol medici și pacienți Foto: Pexels.com

Agențiile de informații americane nu au găsit nicio dovadă directă că Covid-19 a izbucnit dintr-un laborator chinez, se arată într-un raport desecretizat.

SHARE

Agenţiile de informaţii americane nu au găsit nicio dovadă directă că pandemia de Covid-19 a izbucnit dintr-un laborator chinez, se arată într-un raport declasificat, citat de BBC.

Biroul Directorului de Informaţii Naţionale (ODNI) a declarat că atât o origine naturală, cât şi una de laborator rămân scenarii plauzibile.

Raport declasificat al serviciilor secrete americane. Unde a izbucnit, de fapt, pandemia de Covid-19

Acesta a precizat că majoritatea agenţiilor de informaţii din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau "adaptat în laborator".

Originile pandemiei au făcut obiectul unei dezbateri aprige în SUA.

Teoria scurgerilor din laboratoare a fost respinsă cu fermitate de China.

Citește și: A fost descoperit „pacientul zero” în pandemia Covid-19. Este cercetător la laboratorul din Wuhan

Raportul ODNI a fost publicat vineri seară, după ce Congresul a adoptat în martie o lege care dădea 90 de zile serviciilor de informaţii americane pentru a declasifica ceea ce ştia despre Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

"Agenţia Centrală de Informaţii şi o altă agenţie rămân în imposibilitatea de a determina originea exactă a pandemiei Covid-19, deoarece ambele ipoteze (naturală şi de laborator) se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări legate de rapoarte contradictorii", se arată în raportul de 10 pagini.

Patru agenţii cred că virusul a fost transferat de la animale la oameni, se arată în concluzii.

Alte două agenţii - Departamentul pentru Energie şi FBI - continuă să creadă că virusul s-a scurs dintr-un laborator.

Constatările au precizat că serviciile de informaţii din SUA încă nu pot exclude posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator.

Citește și: Șeful FBI, despre originea Covid-19: „Provine dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”

Toate agenţiile de informaţii americane sunt de acord că Covid-19 nu a fost dezvoltat ca armă biologică, se arată în raport.

Acesta a precizat că WIV şi armata chineză au colaborat în activitatea privind coronavirusurile pentru necesităţile de sănătate publică, deşi nu şi în cazul unor infecţii care ar fi putut, în mod plauzibil, să genereze Covid-19.

Dar raportul a menţionat, de asemenea, că oamenii de ştiinţă de la WIV au creat "chimeri", sau combinaţii de coronavirusuri, şi au folosit tehnici de clonare genetică inversă care ar putea ascunde modificările intenţionate.

Constatările au spus că unii cercetători nu au folosit probabil precauţii adecvate de biosecuritate înainte de pandemie.

Cu toate acestea, serviciile de informaţii americane nu au cunoştinţă de un incident specific de biosecuritate la laboratorul din Wuhan care să fi provocat un focar de Covid-19, potrivit raportului.

Unele simptome ale celor care s-au îmbolnăvit în laborator nu erau compatibile cu Covid-19

Mai mulţi cercetători de acolo s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, dar îmbolnăvirea lor ar fi putut fi cauzată de o serie de boli, iar unele dintre simptomele lor nu erau compatibile cu Covid-19, se arată în raport.

Răspunzând la acest raport, John Ratcliffe - care a fost director al Serviciului Naţional de Informaţii al SUA în timpul fostului preşedinte Donald Trump - a acuzat administraţia preşedintelui Joe Biden.

"Scurgerea din laborator este singura teorie susţinută de ştiinţă, informaţii şi bun simţ", a declarat Ratcliffe într-un comunicat.

Cei care susţin teoria scurgerii au remarcat că WIV se află la doar 40 de minute de piaţa Huanan, unde a apărut primul grup de infecţii Covid la sfârşitul anului 2019.

O investigaţie comună China-Organizaţia Mondială a Sănătăţii din 2021 a considerat teoria scurgerii din laborator "extrem de improbabilă", dar organismul a fost criticat pentru acel raport, despre care mulţi experţi au considerat că a creat mai multe întrebări decât răspunsuri.

Unii experţi spun că adevăratele origini ale Covid - care a ucis aproape şapte milioane de oameni din întreaga lume - s-ar putea să nu fie cunoscute niciodată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te