Șeful FBI, despre originea Covid-19: „Provine dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2023 - 09:20
Șeful FBI, despre originea Covid-19: „Provine dintr-un laborator controlat de guvernul chinez” - FOTO: Profimedia Images

Șeful FBI, despre originea Covid-19. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că biroul consideră că "cel mai probabil" Covid-19 provine dintr-un "laborator controlat de guvernul chinez".

SHARE

"FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator", a declarat el pentru Fox News.

Aceasta este prima confirmare publică a aprecierii clasificate a FBI cu privire la modul în care a apărut virusul pandemic.

Șeful FBI, despre originea Covid-19: „Provine dintr-un laborator controlat de guvernul chinez”

China a negat existența unei scurgeri de informații în laboratorul din Wuhan, calificând acuzația drept defăimătoare.

Comentariile șefului FBI vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut ca țara să fie „mai cinstită” cu privire la originile Covid.

Citește și: VIDEO Atac cu drone în Rusia. Una s-a prăbușit lângă o stație Gazprom din regiunea Moscova

În interviul de marți, Wray a declarat că China "a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze" eforturile de identificare a sursei pandemiei globale.

"Iar acest lucru este regretabil pentru toată lumea", a spus el.

Virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piața de fructe de mare și animale sălbatice din oraș.

Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator de viruși de top la nivel mondial, Institutul de Virologie din Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Citește și: VIDEO Rusia amenință cu Tsar Bomba, ce ucide 6 milioane de oameni. Ce poate „primi” în schimb

Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.

Guvernul chinez nu a răspuns încă la comentariile dlui Wray. Cu toate acestea, luni, acesta a respins informațiile din presă potrivit cărora departamentul de energie al SUA ar fi evaluat cu "încredere scăzută" că Covidul s-a scurs dintr-un laborator. Anterior, agenția declarase că este nehotărâtă cu privire la modul în care a început virusul.

De asemenea, Beijingul a făcut aluzie la o investigație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2021, care a calificat drept "extrem de improbabilă" teoria scurgerii din laborator.

"Anumite părți ar trebui să înceteze să mai repetăm povestea "scurgerii din laborator", să nu mai defăimeze China și să nu mai politizeze urmărirea originilor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

Ancheta OMS a fost profund criticată, iar directorul general al acesteia a cerut de atunci o nouă anchetă, spunând: "Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare", potrivit BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te