„Antibiotice Iaşi a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele 30 de milioane care sunt contractate. Este o hotărâre de Guvern care stabileşte modul în care se achiziţionează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă şi înainte se pregăteşte logistic acest aspect, producătorul, adică Antibiotice Iaşi, le va transporta la sediul fiecărei Direcţii de Sănătate Publică. Dar lucrul acesta va fi cel mai simplu, a declarat Alexandru Rafila, întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre cantităţile de iodură de potasiu pentru populaţie.
Rafila precizează că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu şi atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale încât prin intermediul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, aceste pastile să ajungă la primării şi de acolo la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie încât ele să ajungă direct la beneficiar”.
Citește și: Numărul infecțiilor cu COVID s-a triplat în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor: 84.000 / zi
El reamintește că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot depăşi beneficiile, chiar şi în cazul unei expuneri la radiaţii.
Citește și: VIDEO Curaj incredibil: O jurnalistă din Rusia a intrat în direct cu un mesaj antirăzboi
„Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicaţie care se ia fără recomandare şi e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide şi să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăseşte, de altfel, şi la nivelul Institutului de Sănătate Publică, cantităţi limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot să depăşească beneficiile, chiar în cazul unei expuneri la radiaţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.