Rafila: Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu

DE Romulus Preda | 15.03.2022 - 15:49
Rafila, despre pastilele de iodură de potasiu/ Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane care sunt contractate. El avertizează că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei.

SHARE
 
„Antibiotice Iaşi a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele 30 de milioane care sunt contractate. Este o hotărâre de Guvern care stabileşte modul în care se achiziţionează aceste pastile de iodură de potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă şi înainte se pregăteşte logistic acest aspect, producătorul, adică Antibiotice Iaşi, le va transporta la sediul fiecărei Direcţii de Sănătate Publică. Dar lucrul acesta va fi cel mai simplu, a declarat Alexandru Rafila, întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre cantităţile de iodură de potasiu pentru populaţie.
 
Rafila precizează că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu şi atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale încât prin intermediul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, aceste pastile să ajungă la primării şi de acolo la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie încât ele să ajungă direct la beneficiar”.
 
 
El reamintește că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot depăşi beneficiile, chiar şi în cazul unei expuneri la radiaţii. 
 
 
„Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu e vorba despre o medicaţie care se ia fără recomandare şi e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide şi să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăseşte, de altfel, şi la nivelul Institutului de Sănătate Publică, cantităţi limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot să depăşească beneficiile, chiar în cazul unei expuneri la radiaţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.