Promis de Ponta în 2012, folosit la Dragnea in campanie. La Spitalul din Iași nu s-a pus o cărămidă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.10.2022 - 23:19
La randări stăm bine: vom tot avea la ce să ne uităm până în 2030- Foto: ReporterIS
La randări stăm bine: vom tot avea la ce să ne uităm până în 2030- Foto: ReporterIS

În ultimii șase ani, la Primăria, Consiliul Județean și Prefectura Iași au fost organizate mai multe întâlniri pe subiectul Spitalul Regional de Urgență (SRU). S-au trasat sarcini, s-au făcut promisiuni multe.

SHARE

Au trecut 7 ani și nicio cărămidă nu a fost pusă”, scrie ReporterIS.

„În funcție de cum s-au rotit la Putere, la nivel central și local, PNL, PSD și USR, ba chiar și PMP, s-au poziționat laudativ sau critic la adresa noului proiect al Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. Din 2016 se vorbește mai serios despre acesta. Însă, au trecut 7 ani și nici măcar nu s-a ajuns la faza licitației pentru execuție”, scriu jurnaliștii ieșeni.

Ei arată că „actorii politici au rămas tot la sloganuri”, „declarativ toți îl susțin, însă se acuză reciproc pentru întârzieri.”

„Singurul lucru palpabil: a apărut un site special dedicat investiției”, punctează publicația.

Principalii doi responsabili, „tehnocrații” ieșeni Bogdan Abalași (profesor de istorie) și Cristina Gafton (farmacistă), care au rezistat în funcție tuturor miniștrilor din 2018 încoace, nu discută direct cu ziariștii, ci doar prin intermediul biroului de presă. Peste 500 milioane de euro, termen de finalizare 2027, ar fi noile repere ale SRU.

Potrivit acesteia, între iunie 2017 și martie 2019 a fost făcut studiul de fezabilitate, iar între iunie și decembrie 2018 evaluarea impactului asupra mediului. Pentru perioada martie 2022 – martie 2023 a fost prevăzută realizarea proiectului tehnic. Gradul său de progres ar fi acum de 70%.

Pe site-ul spitalului, despre care Gafton a admis că este o sursă de încredere, fiind asumat de minister, costurile acestui proiect sunt estimate la aproximativ 2,3 miliarde de lei (485 milioane euro). Se știe că Guvernul a împrumutat 250 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții și că alți 45 de milioane de euro (223 milioane de lei) sunt contribuția nerambursabilă a UE (POR 2014 – 2020). Diferența, aproximativ 190 milioane de euro, ar fi contribuția UE în exercițiul financiar 2021 – 2027. Acesta pare a fi montajul financiar al SRU Iași.

PSD a lăsat spitalele regionale în ruină, deși nici nu s-a apucat să le construiască

În 2012, Victor Ponta promitea 8 spitale regionale. În 2015, când a demisionat din poziția de premier, nu resalizase nimic. În „Programul de Guvernare 2016 – 2020” al PSD se promiteau, dn nou, opt spitale regionale și unul metropolitan.

La niciunul nu s-a început construcția.

Există cereri de finanțare doar pentru Cluj, Iași, Craiova. Doar acestea au studiu de fezabilitate realizat și predat. 

Cel mai devreme, primul spital metropolitan se va deschide în 2026. PSD a lăsat acest proiect major în ruină.

În 2019, Newsweek România a cerut Ministerului Sănătății datele „la zi” despre cele opt spitale regionale promise de PSD din 2012. De atunci și până în prezent lucrurile nu s-au schimbat în mod semnificativ.

Newsweek România: Cât va costa, când vor începe lucrările, când se vor termina la fiecare spital în parte?

Ministerul Sănătății: Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, Cluj și Craiova, execuția lucrărilor de construire va avea loc în perioada 2022-2026.

- Valoarea estimată pentru SRU Iași este de 2.382.970 mii lei;

- Valoarea estimată pentru SRU Cluj este de 2.568.970 mii lei;

- Valoarea estimată pentru SRU Craiova este de 2.850.508 mii lei.

Pentru SRU Brașov și Constanța încă nu avem datele finale pentru a vă comunica informațiile solicitate. Pentru SRU Timișoara, Galați-Brăila, Târgu-Mureș, și Spital Metropolitan București, vă rugăm să vă adresați instituțiilor pe care vi le-am indicat la răspunsul de la întrebarea nr.2.

Newsweek România: Care este stadiul proiectelor (lucrărilor) la fiecare din cele 8 spitale regionale plus cel metropolitan?

Ministerul Sănătății: Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași este lansată achiziția aferentă serviciului de proiectare și asistență tehnică. În acestă perioadă, achizițía se află supusă activității de control ex-ante ANAP în vederea publicării invitației de participare.

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 90 cai

De asemenea, este în curs de lansare cu clauză suspensivă achiziția de verificatorii tehnici aferenți obiecttivului de investiții SRU Iași;

- Pentru SRU Cluj este în curs de lansare achiziția aferentă serviciului de proiectare și asistență tehnică, cu clauză suspensivă;

- Pentru SRU Craiova se vor definitiva documentațiile de atribuire în luna decembrie.

- Pentru SRU Brașov. Proiectul se deruleaza de către primaria Brasov. În februarie 2019 Consiliul Local al municipiului Brasov, semneaza un acord cu BERD, pentru asistenta tehnica. În prezent se deruleaza un contract cu experti angajati de BERD pentru realizarea studiului de fezabilitate si evaluarea optiunii de dezvoltare in PPP a proiectului.

- Pentru SRU Constanța, Guvernul a aprobat Memorandum-ul cu tema ,,Acord de principiu privind identificarea alternativelor necesare pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Militar Constanţa, in aprilie 2019,obiectiv de investiții ce se va realiza de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Un grup de lucru format de specialiști din cadrul MApN și Ministerul Sănătății, a realizat o evaluare preliminara a serviciilor medicale din regiune.

Pentru mai multe detalii privind situația la zi a obiectivelor de investiții Spital Regional de Urgență Brăila – Galați, Târgu-Mureș, Timișoara vă rog să vă adresați Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, deoarece în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 39 /2018, privind parteneriatul public privat cu modificările și completările ulterioare pentru proiectele de investiții strategice decise de Guvern prin Hotărârea nr 347/2018, aceste spitale figurează pe Lista proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Citește și: Spionii britanici avertizează: Putin ar putea face un test nuclear deasupra Mării Negre

De asemenea, spitalul metropolitan București este obiectiv de invetiții al Primariei Generale București, în consecință pentru a afla mai multe detalii vă rog să vă adresați acestei instituții.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te