Profesorul Păunescu, lăudat de Ambasada Marii Britanii pentru vaccinul dezvoltat la Timișoara

DE Mihai Duță | Actualizat: 13.05.2020 - 18:36
Foto: Facebook/ British Embassy Bucharest
Foto: Facebook/ British Embassy Bucharest

Autoritățile române nu numai că nu acordă niciun fel de atenție vaccinului produs la Timișoara, dar îl și cercetează disciplinar pe profesorul Virgil Păunescu după ce acesta a testat pe el însuși vaccinul dezvoltat împreună cu echipa sa de la Institutl OncoGen.

SHARE

Andrew Nobel, ambasadorul Marii Britanii în România și profesorul Virgil Păunescu de la Institutul OncoGen din Timișoara au avut, ieri, o discuție în sistem video-call pe tema vaccinului dezvoltat de echipa de cercetători români. 

Profesorul dr. Virgil Păunescu, directorul Insitutului OncoGen de pe lângă Spitalul Județean Timișoara Foto: INQUAM Photos/Cornel Putam

Ambasada Marii Britanii a postat, astăzi, un mesaj în care laudă și încurajează eforturile românilor.

„Știm că drumul până la un vaccin împotriva # COVID19 prezintă multe provocări și că trebuie să fie un efort rapid de colaborare care să implice guvernele, sectorul farmaceutic și comunitatea științifică din întreaga lume.

Având în vedere acest lucru, guvernul britanic a alocat 388 de milioane de lire sterline pentru vaccinuri, teste și tratamente, iar la 4 mai a fost co-gazda Conferinței globale pe tema coronavirusului, la care 6,5 miliarde de lire sterline au fost angajate de guvernele din întreaga lume.

Am apreciat oportunitatea de a-l auzi pe profesorul Păunescu discutând despre evoluția cercetării sale și vom pune cu bucurie echipa sa în legătură cu cercetătorii britanici, astfel încât să poată discuta și împărtăși cercetările lor.

România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat, care va contribui la o îmbunătățire a cunoștințelor noastre despre acest virus. Finanțarea corespunzătoare a cercetării privind vaccinurile și împărtășirea rezultatelor eforturilor științifice reprezintă cea mai sigură cale de a învinge acest virus", a fost mesajul postat de Andrew Nobel pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii în România.

Între timp, autoritățile române nu numai că nu acordă niciun fel de atenție vaccinului produs la Timișoara, dar îl și cercetează disciplinar pe profesorul Virgil Păunescu după ce acesta a testat pe el însuși vaccinul dezvoltat împreună cu echipa sa. 

"Mi-am administrat vaccinul pe care am anunțat că l-am pus la punct încă din luna februarie. Între timp am primit substanțele, proteinele care compun acest vaccin, și pentru că vrem să colaborăm, și vom colabora cu Institutul Cantacuzino ne-am gândit să îl facem cât mai simplu posibil. Se administrează sub formă de aerosol sau de picături. Eu mi-am administrat picături intranazale într-o soluție de vitamina A.

Am făcut acest gest pentru că ne-am împotmolit, pe de o parte cu cercetările din lipsă de fonduri, pe de altă parte pentru că eu oricum sunt investigatorul principal în acest subiect și sunt cel mai, să zic așa, nu îndreptățit, dar cel mai potrivit să observ ceea ce se întâmplă dacă te vaccinezi – care sunt reacțiile postavaccinale, care sunt efectele secundare în mod deosebit, pentru că această fază a testării, în general este legată de siguranța vaccinului.

Am ajuns destul de repede la această fază de testare, dar consider că eu am cele mai multe cunoștințe despre ceea ce am făcut, ca să pot să-mi asum această încercare.  

Eu nu sper să salvăm noi lumea și nu îmi fac iluzii că noi vom face vaccinul care va salva planeta de COVID. Problema noastră este una de a rămâne în competiție cât mai aproape de eșalonul fruntaș. Și de a reuși la sfârșit să facem un vaccin sigur pe care să îl putem produce în România și care să rămână în portofoliul Institutului Cantacuzino, cu care am semnat un acord de colaborare", a declarat, săptămâna trecută, profesorul Virgil Păunescu.

Citește și

PREMIERĂ Primul român care a testat vaccinul de COVID-19 făcut la Timișoara

Reacția autorităților române a fost promptă: s-a deschis o anchetă internă care îl vizează pe profesorul Păunescu.

"Noi credem în capacitatea intelectuală a dânsului, însă vom demara o anchetă internă pentru a verifica în ce condiții s-a făcut această cercetare, dacă s-a injectat sau nu domnul profesor, pentru că acum avem doar declarația dânsului.

Cercetarea nu era o surpriză pentru mine, dar nu mă așteptam ca domnul profesor să facă un asemenea gest. Ne facem griji pentru starea dânsului de sănătate, pentru că a avea niște proteine sintetizate artificial după secvența genetică a acesui virus, nu este un lucru cu care te poți juca. Puteau exista repercusiuni serioase pentru sănătatea dânsului.

Am avut o discuție cu domnul profesor și mi-a spus că și-a administrat două doze și că a avut o reacție similară ca a unei reacții gripale, însă nu este nimic documentat. Noi asta trebuie să verificăm.

Dacă vaccinul nu a fost documentat, din punct de vedere științific nu are nicio valoare.

Vom proceda la acțiuni în consecință, fie că sunt sancțiuni administrative, dacă se impun, fie nu", a declarat la Digi 24, Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, în subordinea căruia se află Insitutul OncoGen. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te