Alimentele ultraprocesate ar trebui să vină cu o etichetă de avertizare din cauza pericolelor pe care le prezintă pentru sănătatea noastră, spun specialiștii britanici.
Dr. Chris van Tulleken a solicitat această măsură după ce studii recente au făcut legătura între consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.
Citește și: Alimentele ultraprocesate, mai mult chimie decât mâncare
Alimentele ultraprocesate, o categorie care include produse precum mâncărurile gata preparate, cerealele pentru micul dejun, fasolea coaptă și pâinea feliată, reprezintă peste 50% din dieta medie a britanicilor.
Medicii solicită ca alimentele ultraprocesate să fie însoțite de etichete de avertizare, de teamă că Marea Britanie va fi lovită de un "val de daune" din cauza alimentelor nesănătoase.
Citește și: Lista alimentelor din magazinele românești care cresc riscul de atac de cord și accidente vasculare
Un doctor a cerut impunerea unei simple etichetă neagră care să avertizeze că un produs alimentar este ultraprocesat.
Dr. van Tulleken, a cărui carte "Ultra-Procesed People" a fost recent publicată în Daily Mail, a declarat că noile studii au dat mai multă greutate apelurilor pentru un sistem de etichete de avertizare în Marea Britanie, pentru a îndepărta oamenii de la consumul acestora.
În timp ce Marea Britanie folosește deja un sistem de etichetare a alimentelor, avertizând oamenii cu roșu și galben în cazul unui conținut ridicat de grăsimi și sare, Dr. van Tulleken a cerut un sistem mai simplu pentru alimentele ultraprocesate.
"Avem nevoie de etichete de avertizare pe pachete - nu de semafoare confuze și opționale, ci de o singură etichetă neagră care să indice UPF", a spus el.
Medicul specializat în boli infecțioase a declarat că alte țări folosesc deja un sistem similar cu un oarecare succes.
'Chile și Mexic au făcut acest lucru,, a spus el.
Dr. van Tulleken a cerut, de asemenea, o reglementare sporită a comercializării alimentelor ultraprocesate, în special în cazul produselor destinate copiilor.
'Trebuie să oprim orice fel de comercializare a acestor produse, în special prin alipirea lor de personajelor din desene animate pentru a comercializa aceste produse către copii', a spus el.
Alimente cu risc mare pentru sănătate
Alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit a două studii prezentate în acest weekend la Congresul Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam.
Produsele, realizate prin intermediul unei serii de procese industriale, sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. Acestea includ cereale pentru micul dejun, mâncăruri gata preparate, pizza congelată, dulciuri și biscuiți.
Citește și: Un medic dă de pământ cu sistemul de sănătate din România: „Nimic nu se schimbă. E falimentar”