45.000 de profesionişti din sănătate, armată şi poliţie au fost desfăşuraţi pentru a efectua testele în această ţară membră a UE cu 5,4 milioane de locuitori.
5.000 de puncte de testare au fost deschise pentru sâmbătă şi duminică în intervalul 06:00 - 21:00.
Premierul Igor Matovici consideră că această măsura va salva „sute de vieţi”.
Testele antigenice dau rezultate rapide - uneori în câteva minute - dar nu sunt considerate la fel de precise ca testele PCR, pentru care tampoanele nazale trebuie trimise la un laborator de analize.
Participarea la test este gratuită şi voluntară, dar persoana care nu are un certificat de test negativ riscă o amendă substanţială dacă este arestată de poliţie.
Oricine are rezultat pozitiv ar trebui să intre imediat în carantină timp de 10 zile.
„Aceasta va fi calea noastră către libertate”, a declarat Matovici, sugerând că restricţiile asupra pandemiei ar putea fi ori relaxate după finalizarea testelor, ori întărite dacă programul nu este implementat pe deplin.
„Avem mari şanse să arătăm Europei şi lumii că lucrurile se pot face diferit, fără a închide economia şi a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă”, a declarat el în ajunul campaniei de testare, citat de agenţia slovacă de presă TASR.
Guvernul intenţionează să finalizeze testele naţionale în două zile şi să efectueze o altă rundă de teste în weekendul viitor.
Personal medical care asigură funcţionarea tuturor centrelor de testare va primi bonusuri în bani.
Asociaţia Slovacă a Medicilor Generalişti (SVLS) a criticat planul guvernului, considerându-l prost pregătit.
Potrivit asociaţiei, „concentrarea a milioane de oameni” la centrele testare „rămâne în contradicţie cu recomandările experţilor în boli infecţioase pentru a reduce cât mai mult posibil contactul public şi mobilitatea”.
Slovacia ar fi prima ţară de această dimensiune care organizează testări la scară naţională. Până în prezent, au avut loc teste pe scară largă doar în anumite oraşe din China.
Ţara a înregistrat vineri un nou record de 3.363 de infecţii zilnice, ajungând la 55.091 de cazuri în total. În prezent, numărul morţilor este de 212.