Studii anterioare au arătat că un simț al mirosului defectuos este un semn de îmbătrânire sau de boală.
Un studiu început în 2019 pe mai mult de 2.000 de persoane a constatat anterior că cei cu un simț al mirosului deficitar aveau un risc cu 46% mai mare de a muri într-o perioadă de zece ani decât cei cu un simț al mirosului obișnuit.
În 2017, o altă lucrare a constatat că pierderea capacității de a mirosi este, de asemenea, un semn de demență, simptomul apărând cu cinci ani înainte ca boala să fie diagnosticată.
Asta în timp ce o lucrare din 2004 a constatat că testarea mirosului ar putea ajuta la identificarea schimbărilor în sănătatea oaselor - un factor comun în timpul îmbătrânirii.
Un studiu realizat de experții din San Diego în 2019 a constatat că incidența unui simț al mirosului deficitar a fost cu 62,5% mai mare la adulții cu vârsta de peste 80 de ani.
De asemenea, a constatat că 24,5% dintre cei cu vârste cuprinse între 53 și 97 de ani au o deficiență a simțului mirosului.
Medicii din SUA au conceput acum un nou test care ar putea să vă dezvăluie vârsta reală.
Cercetătorii de la Johns Hopkins au declarat că un test olfactiv îi poate ajuta pe medici să depisteze la adulții în vârstă semnele de îmbătrânire nesănătoasă și fragilitate.
Citește și
VIDEO Nouă tehnologie medicală salvatoare. Complicațiile diabetului, de domeniul trecutului
Celine Dion, de nerecunoscut. Are Sindromul Persoanei Rigide. „Devii statuie în propriul corp”
Acest lucru înseamnă că, în funcție de cât de puternic sau de slab este simțul olfactiv, medicii ar putea fi capabili să identifice ritmul îmbătrânirii și vârsta generală.
Scriind în Journal of Gerontology, medicii au analizat sensibilitatea olfactivă și identificarea olfactivă.
Aceste teste au ajutat la dezvăluirea abilității unei persoane de a detecta un miros și a capacității sale de a-l numi și de a-l diferenția de alte mirosuri.
Pentru a ajunge la această concluzie, experții au analizat date de la peste 1.160 de adulți.
Toți participanții au fost expuși la cinci mirosuri pentru a măsura abilitățile de identificare și la șase mirosuri pentru a măsura sensibilitatea.
Aceste rezultate au fost apoi comparate cu gradul de fragilitate al fiecărei persoane.
Rezultatele au arătat că, pentru fiecare creștere a sensibilității olfactive, starea de fragilitate a scăzut și ea.
Acest lucru sugerează că abilitatea de a mirosi bine are o legătură cu o sănătate mai bună în general.
Dacă cineva pică un test olfactiv, atunci acest pacient trebuie să își îmbunătățească alimentația sau să se supună unui examen neurologic sau medical mai detaliat.